Berlin június 11-étől újra fogadja a külföldi turistákat

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. június 02. 11:36

Június 11-étől a külföldi turisták előtt újra megnyílnak a berlini szálláshelyek – adta hírül a német főváros turisztikai hivatala, a visitBerlin.

A hivatal közlése szerint június elsején a Berlini Szenátus úgy döntött, engedélyezi a város szállodáinak, hogy újra megnyissák kapuikat a turisták előtt június 11-étől.

Burkhard Kieker, a visitBerlin vezérigazgatója így kommentálta a döntést: „Hosszú várakozás után Berlin végre újra fogadhatja a külföldi vendégeket. Már érezhető is a szállodai foglalások számának jelentős emelkedése. Nagyon várjuk a vendégek visszatérését!"

A június 11-én életbe lépő szabályok értelmében a szállodák korlátozás nélkül fogadhatnak turistákat. A berlini éttermek, bárok és kávézók már május 21-én kinyitottak. Június 4-től pedig a vendéglátóhelyek belső részei is megnyílhatnak. A következő hétvégétől kültéren maximum 500 fős rendezvényeket is lehet tartani majd, míg beltéren 100 fő lesz a limit.

A berlini Kurfürstendamm

Fotó: VisitBerlin / Janine Blechschmidt

Számos múzeum, kiállítás és más attrakció már kinyitott, a városnéző programok és a hajós kirándulások is újraindultak. A szállodai, vendéglátó- és turisztikai szektor felkészült a vendégek fogadására: mindenhol bevezették a megfelelő higiéniai protokollokat, melyek segítségével a turisták biztonságban élvezhetik a városban eltöltött napjaikat. Az aktuálisan igénybe vehető attrakciók és szolgáltatások listája elérhető a visitberlin.de oldalon.

A berlini bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy kiderült, Németország május 30-tól a rizikómentes területek listájára helyezte Magyarországot, ami azt jelenti, hogy a hazánkból érkezők számára megszűntek a német beutazási korlátozások. Kivéve ha repülőgéppel utazunk.

Amint azt korábban megírtuk, a Németországba nem rizikóterületről érkezőknek nem kell teszteredményt, oltási igazolást vagy a védettséget igazoló dokumentumot felmutatniuk. Ez alól azonban kivétel a repülőgéppel történő beutazás, ebben az esetben továbbra is be kell mutatni az alábbi három igazolás valamelyikét felszállás előtt a légitársaság részére:
  1. A beutazás időpontjánál 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA).
  2. Oltási igazolás arról, hogy a beutazó a Németországban jóváhagyott vakcinák (jelenleg a Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírt egy vagy két adagot megkapta, és az utolsó dózis felvételét követően eltelt legalább 14 nap. De az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották.
  3. Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből, amit egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.
A fentiek mellett fontos azt is tudni, hogy a szállodai nyitás csak Berlinre vonatkozik, az egyes tartományok a járványhelyzetnek megfelelően döntenek az esetleges későbbi nyitásról – hangsúlyozta kérdésünkre Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviselője.
A szakember szerint indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érdeklődők az éppen aktuális, sokszor gyorsan változó szabályokról.
Az utazás megtervezésének azt is érdemes figyelembe venni, hogy jelenleg csak Ausztrián keresztül lehet viszonylag könnyedén beutazni gépkocsival vagy vonattal Németországba, tranzitálás esetén ugyanis mentesül az illető az osztrák szabályok alól. Szlovákia esetében – bár szinte bármelyik pillanatban várható az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodás hivatalos bejelentése  – jelenleg a magyar tranzitutasok is csak negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be az országba.