Beruházás a Pannonhalmi borvidéken

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 23. 14:24

Kóstolótérrel, terasszal felszerelt, panorámás épületet építenek a Pannonhalmi borvidéken, a tényői domboldalban.

A Pannonhalmától nyugatra fekvő Tényő településen épül meg az új, 705 négyzetméteres borászati létesítmény nettó 294,8 millió forintból. A projekt az uniós Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázat forrásaiból valósul meg.

Az épület a déli oldalon kétszintes kialakítású lesz, félig a terepbe süllyesztve, lapostetős kialakítással. A felső szint kiugrása izgalmas képet mutat majd a falu irányából és a bekötőútról nézve, míg a földszinti külső fal szőlővel futtatott betonfelülettel épül ki.

Tényőn épül az új létesítmény

Fotó: pannonhalmiborvidek.hu

Az alsó szintre kerül a pince főbejárata, a több mint 400 négyzetméteres pincetér, illetve egy személyzeti öltözőblokk, raktárak, labor, iroda, és az emeletre felvezető lépcső. Az emeleten 40 főt befogadó vendéglátóteret alakítanak ki pergolával fedett terasszal, valamint lesz itt mosdó, melegítőkonyha, egy kisebb iroda és a présház. A pincészet központi tere a kóstolótér, ahonnan a pincébe is belátni, déli és nyugati irányban pedig nagyszerű kilátást nyújt a völgyre. A hidegebb időben fatüzelésű kandalló is biztosítja majd a vendégek felmelegedését.

A pince nettó alapterülete 544,5, a földszinté pedig 160,5 négyzetméter lesz. A pincetér tartószerkezetét úgy alakítják ki, hogy később könnyűszerkezetes födém építhető bele, helyet biztosítva a bortechnológiai fejlesztéseknek. A telek nyugati oldalán grillezőteraszt is kialakítanak.