Betiltják az idegenvezetést Amszterdam vörös lámpás negyedében

Forrás: turizmus.com

 2020. február 16. 19:08

Szigorítják a turistacsoportok látogatását április 1-jétől Amszterdam leghírhedtebb negyedében. A vörös lámpás negyedre vonatkozó új szabályozást Törteli Nikolett helyi idegenvezető adta közre egy szakmai Facebook-csoportban.

A tájékoztatás szerint 2020. április 1-jétől a teljes De Wallen városrészben betiltják az idegenvezetést. A csoport nem haladhat el a prostituáltak ablakai előtt, és bizonyos utcákon nem lesz szabad csoportot kísérni sem. A csoport belépését előzetesen engedélyeztetni kell az amszterdami önkormányzat honlapján található formanyomtatványon, és a létszáma legfeljebb 15 fő lehet.

Az utazásszervezőnek be kell jelentkeznie a VMR rövidítésű, új adónem alá. Az adónem a gyalogos és a buszos idegenvezetésre vonatkozik majd, és a túra szervezője fizeti meg. Összege fejenként 1,50 euró.

A VMR elengedését évente 250 főig lehet kérni a negyedéves bejelentő űrlapon, amit az amszterdami önkormányzat küld majd ki annak, aki bejelentkezett az adónemre. Az adót az önkormányzat állítása szerint külföldön is nagyon szigorúan be fogják hajtani.

A vörös lámpás negyedbe legfeljebb 15 fős csoportokat lehet bevinni áprilistól

Fotó: 123rf.com

Ami jó hír, hogy a belvárosban feloldották a csoportkísérés tiltását, vagyis A-ból B-be újra szabad csoportot kísérni a korábban említett, tiltott utcákon kívül bárhol, engedély nélkül. Ennek feltétele, hogy ne történjen idegenvezetés, és a csoport igazolni tudja, hogy merre tart, pl. be tudjon mutatni egy étteremfoglalást. A csoportkísérésre nem vonatkozik létszámkorlát.

A szabályok be nem tartása esetén az idegenvezetőnek 190 euró, az utazási irodának 950 euró összegű büntetést kell fizetnie, háromszori büntetés után pedig bevonják az engedélyt.

Arra a kérdésre, hogy ha a túra része sétahajózás, buszos városnézés (ami egyébként a belvárosban már tilos, ha nem célforgalomról van szó) és városnéző séta, akkor melyik adónemet kinek kell megfizetnie, az önkormányzat egyik munkatársa azt a választ adta Törteli Nikolettnek, hogy a hajózásra vonatkozó VMR-t a hajótársaság fizeti, a buszos túra és az idegenvezetéssel kísért túra után pedig az utazás szervezőjének kell kétszer befizetnie a VMR-t, ugyanis kétszer történik "földi" idegenvezetés. Áthajtás esetén, ha nincs idegenvezetés, nem kell megfizetni az adót.

A buszokra továbbra is ki kell tenni a "BESTEMMINGVERKEER" (célforgalom) táblát.

Amszterdam nappal

Fotó: 123rf.com

Az idegenvezetés betiltását már hosszabb ideje tervezi az amszterdami önkormányzat a vörös lámpás negyedben. Az Algemeen Dagblad című holland újság szerint a városrészben annyira megszaporodtak a városnéző séták, hogy a negyed egyik terén gyakran 48 csoport is megfordul óránként. Az n-tv.de szerint a 850 ezres lakosú Amszterdamba 2018-ban már 19 millióan látogattak el, 2025-re pedig 29 millió látogatóra számítanak.

A város angol nyelvű hirdetménye az új szabályozásról INNEN tölthető le, pirossal jelezve az utcákat, ahol áprilistól nem szabad csoportot kísérni.