A háború miatt idén nem karácsonyoznak Betlehemben

Forrás: turizmus.com

 2023. december 25. 11:49

A Hamász és Izrael között dúló háború miatt idén nem karácsonyozhatnak a keresztények Betlehemben. Elmaradtak a karácsonyi ünnepségek, vásárok és az ilyenkor megsżokott dekoráció sem került ki, a város központjában sem állítottak karácsonyfát.

A karácsonyi ünneplés helyett idén megnövelt rendőri készültség és szögesdrótok várták az embereket Betlehemben - írta meg az euronews. A biztonsági kockázatok miatt a születés temploma előtt nem lesznek tömeges ünnepségek és vásárok, helyette felállították a ,,Születés a romok alatt" című installációt, melynek célja bemutatni a palesztin családok szenvedéseit Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A helyi evangélikus templomban is hasonló installációval készültek az ünnepre.

betlehem_karacsony_varos_fb

Idén Betlehemben egy különleges installációval hívják fel a figyelmet a háború borzalmaira

Fotó: Betlehem Municipality/Facebook

A várost egyébként az október óta tartó beutazási korlátozás miatt sem lehet látogatni, de ahogy a polgármester, Hanna Hanania fogalmazott: ,,Töröltünk minden programot. A piacot, a közös éneklést, a gyermek programokat, mert úgy érezzük, hogy ez a gyász ideje Betlehemben. Aggódunk palesztin testvéreinkért."

Az évnek ennek a szakaszában mindig rengeteg turista érkezik a Jézus szülővárosaként számon tartott Betlehembe, ami a lapok leírása szerint most inkább egy szellemvárosra emlékeztet, az utazók hiánya miatt. Betlehem nagyrészt a turizmusból él, a város bevételeinek körülbelül 70 százaléka ebből származik, és ez is alapvetően a karácsonyi időszak alatt jön össze - írja a Telex. A turisták elmaradása miatt több mint 70 hotel zárt be kényszerűségből Betlehemben, emiatt pedig ezrek veszítették el a munkájukat.