Bezár a szegedi Pick Múzeum

Forrás: delmagyar.hu

 2018. december 10. 11:13

Lepusztult az épület és a kiállítási anyag bemutatása is elavult - indokolja a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum bezárását a Pick Szeged Zrt.

Végleg bezár az 1999-ben, a Pick-gyár alapításának 130. évfordulóján megnyílt Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum a Felső Tisza-parton. A Pick Szeged Zrt. közleménye szerint a kiállításnak helyet adó épület állaga már nem felel meg annak, hogy méltó helyszíne legyen a nemzetközileg is ismert cég történetének, legfontosabb termékeinek, illetve az alkalmazott termelési eszközöknek a bemutatására. A tárlat sem üti meg azt a színvonalat, amit a XXI. században egy múzeumlátogató elvár egy ilyen jellegű gyűjteménytől. Ezért a zrt. vezetése úgy döntött, hogy a múzeumot bezárja, és megkezdi egy modern „virtuális kiállítás" anyagának a létrehozását, amihez a legkorszerűbb számítástechnikai eszközöket kívánja felhasználni.

A múzeum utoljára december 22-én lesz látogatható

Fotó: delmagyar.hu/Török János

A legismertebb „szegedikumokat" bemutató múzeumot egyébként 2009-ben a National Geographic kiadványa a világ hatodik legjobb élelmiszermúzeumának választotta. A világ legnagyobb útikönyvkiadója, a Lonely Planet a világ 3. legkülönlegesebb ételmúzeumaként emeli ki – írtuk róla 4 éve. A szegedi különlegességnek évente 7–8 ezer látogatója volt, 2014 augusztusában fogadta a 125 ezredik érdeklődőt.

„A tárlat anyagait a jövőben megépülő, új készítményüzemben helyezzük majd el, méltó körülmények közé" – tette hozzá a Pick Zrt. közleményében. Mivel az új üzem a korábbi információk szerint valószínűleg 2020-ban kezd el épülni az 5-ös főút mellett, paprika- és szalámitörténeti kiállítást évekig biztosan nem láthatnak az érdeklődők Szegeden. A múzeumnak helyet adó Felső Tisza-parti épület jövőjéről később születik döntés. A tekepályát továbbra is működteti a Pick Szeged Zrt.-től független sportegyesület.