Nem lesznek karácsonyi vásárok Bajorországban, az éjszakai szórakozóhelyeket bezárják

Forrás: MTI

 2021. november 19. 15:55

Tovább szigorítják Bajorországban a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat, a karácsonyi vásárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig bezárják, hogy lassítsák a vírus terjedését – jelentették be Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Markus Söder miniszterelnök elmondta, hogy Bajorországban folytatódik a "koronavírusdráma", amely már az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét fenyegeti. Ezért a vírus terjedésének útjait a legnagyobb eséllyel lezáró korlátozásokkal egészítik ki az eddigieket. Ez valójában teljes lezárást jelent az oltatlanoknak – emelte ki a tartományi miniszterelnök.

A helyi törvényhozás napokon belül várható jóváhagyásával életbe lépő új szabályok szerint az oltatlanokat a zárt közösségi terek után a közvetlen fizikai érintkezést igénylő szolgáltatásokból, például a fodrászatokból is kitiltják. Mindenkire vonatkozik, hogy az idén nem lesznek karácsonyi vásárok a tartományban, az éjszaka működő vendéglátó-, és szórakozóhelyeket pedig bezárják, egyelőre három hétre.Még szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a legsúlyosabb helyzetbe került térségekben, amelyekben ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. Egyelőre nyolc járás tartozik ebbe a kategóriába. Ezek a járvány legfőbb bajorországi gócpontjai, ezért három hétre "szinte mindent" bezárnak. Felfüggesztik a vendéglátás, az idegenforgalom, a kulturális intézmények, a sportegyesületek és a közvetlen érintkezést igénylő szolgáltatások működését.

Bajorországban három hétre bezárják az az éjszaka működő vendéglátóhelyeket

Fotó: 123rf.com

Söder kiemelte, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás minden körülmények között tovább működik, de az iskolásoknak állandóan maszkot kell viselniük, és rendszeresen tesztelik őket a koronavírusvírusra.

A tartományi egészségügyi miniszter és a miniszterelnök egyaránt felszólította az oltást egyelőre elutasító mintegy 4,6 millió – a tartomány lakosságának több mint 30 százalékát kitevő – bajort, hogy gondolja át döntését, és mielőbb adassa be az oltást.Bajorországban a hétnapi fertőzésgyakoriság 613,2-en áll, majdnem a duplája a 16 német tartományt együttesen jellemző 340,7-nek. Az átoltottság 65,9 százalékos, elmarad a 67,9 százalékos országos átlagtól.