Bhután szeptembertől újra fogad turistákat, de drágább lesz, mint valaha

Forrás: turizmus.com

 2022. július 04. 16:41

Bhután szeptembertől újra megnyitja kapuit a nemzetközi turisták előtt, több mint két év után először. Az aprócska himalájai királyság igyekszik fellendíteni gazdaságát, ezért drasztikusan emelik a turisták által fizetendő napidíjat.

A Kína és India közé beékelődött, festői természeti szépségekkel és ősi buddhista kultúrával rendelkező ország 2020 márciusában zárta le az országot a turisták előtt, amikor az első koronavírus fertőzéseket észlelték. Ezzel azonban elveszítették fő bevételi forrásukat jelentő turizmust - számolt be róla a CNN.

A Bhutáni Turisztikai Tanács (TCB) a múlt héten közölte, hogy a turisták szeptember 23-tól utazhatnak be. Azonban, hogy a kieső bevételek miatt folyamatosan romló gazdasági helyzetet javítsák, felülvizsgálták a három évtizede bevezetett, 65 dolláros idegenforgalmi díjat. Szeptembertől minden utazónak éjszakánként 200 dolláros, úgynevezett "fenntartható fejlődési" díjat kell fizetnie. A hatóságok szerint az új díj a turisták széndioxid-kibocsátását ellensúlyozná.

"A COVID-19 lehetővé tette számunkra, hogy újragondoljuk, hogyan lehet az ágazatot a legjobban strukturálni és működtetni... úgy, hogy közben az ökológiai lábnyomunkat alacsonyan tartjuk" - mondta Tandi Dorji, a TCB elnöke és az ország külügyminisztere egy nyilatkozatban.

bhutan_123rf

A korábbi 65 dolláros idegenforgalmi díj helyett szeptembertől az utazóknak éjszakánként 200 dolláros, úgynevezett "fenntartható fejlődési" díjat kell fizetnie

Fotó: 123rf.com

A hatóságok szerint Bhután felülvizsgálta a szolgáltatókra, például a szállodákra, idegenvezetőkre, utazásszervezőkre és sofőrökre vonatkozó előírásokat is. A turizmus 50 000 embert foglalkoztat, és a járvány előtti három évben évente átlagosan mintegy 84 millió dollárral járult hozzá az ország gazdaságához.

Bhután 1974-ben nyílt meg a turisták előtt, akkor mindössze 300 látogatót fogadott évente. A számuk 2019-re már 315 600-ra emelkedett, ami 15,1%-kal több, mint egy évvel korábban - derült ki a TCB adataiból.

Az utazásszervezők elmondták, hogy a látogatók szabadon választhatják meg saját szervezőiket és tervezhetik meg útvonalaikat, míg korábban csak a szervezők által kínált csomagok közül választhattak.

Sangay Phuntso, aki az Always Bhutan Travel céget vezeti a fővárosban, Thimphuban, azt mondta, hogy a magas díjak egyeseket elriaszthatnak, de a tehetősebb látogatókat nem, őket pedig szívesen várják az országban.