Bhután és Banglades is közzétette tigriseinek számát

Forrás: turizmus.com

 2015. július 31. 23:00

A tigrisek világnapja alkalmából több országban is közzétették a még fellelhető védett állatok számát, amely nemcsak a vadvédelem, de a turizmus szempontjából is kulcskérdés ezekben az országokban.

Sokan ugyanis tigrist nézni nem állatkertbe mennek, hanem több ezer kilométert is megtesznek – és nagyon sok pénzt kifizetnek – azért, hogy eredeti élőhelyükön láthassák e gyönyörű nagymacskákat.

Bhután – amely az egyik legexkluzívabb és legdrágább turisztikai célpont manapság – bejelentette, hogy országuk 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest.

Bhután első, országos méretű tigrisszámlálásával – amit teljes mértékben helyi civilek hajtottak végre – az ország a tigrisvédelemben olyan élenjárók közé lépett, mint Nepál, India, Oroszország és Banglades. Az egyedek számának pontos ismerete alapvető fontosságú a WWF (Természetvédelmi Világalap) által elindított Tx2 program kivitelezéséhez, melynek célja, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma.

Bhután mellett Banglades is ebben évben készített először felmérést a tigrisek számáról, itt 106 állatot találtak.

Ennek ellenére Mike Baltzer, a WWF Tigrisvédelmi programjának vezetője kijelentette, hogy Délkelet-Ázsia tigriseinek helyzete válságos. A régió országai nem végeznek szervezett felméréseket.  „A tigrisek fennmaradását veszélyeztetik, ha nem cselekednek azonnal" – mondta Mike Baltzer, a WWF Tigrisvédelmi programjának vezetője. Sokan ugyanis nem megcsodálni szeretnék ezeket az állatokat, hanem lelőni, vagy a trófea kedvéért, vagy valamelyik testrészük birtoklásáért.

Maláj szakértők szerint az országban élő tigrisek száma a 2010-ben becsült 500-ról öt év alatt 250-re csökkent. Feltehetően nincsenek már szaporodó tigrispopulációk Kambodzsában, Vietnamban és Laoszban; Thaiföldön és Mianmarban pedig máig ismeretlen a tigrisállományok mérete.