Bikavér Ünnep az Érsekkertben

Forrás: turizmus.com

 2016. június 28. 18:39

Harmincnál is több borászat és közel húsz étterem garantálja a páratlan borgasztronómiai élményt a XX. Egri Bikavér Ünnepen. Eger legnagyobb fesztiválján számos koncert, családi és szabadidős program ígér felhőtlen kikapcsolódást.

Az immár huszadik Egri Bikavér Ünnep az évek során Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát. Idén a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján a fesztivál kiérdemelte a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlást.

A július 7–10. közötti borünnepre a helyieken és a környékbelieken túl turisták tízezrei érkeznek a hevesi megyeszékhelyre, hogy megkóstolják a környék legjobb nedűit.

A fesztiválon ott lesz az Egri borvidék szinte összes jelentős borászata, több mint 100 féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé bor szerepel a kínálatban, a minőségi nedűkhöz pedig éttermek ajánlanak helyben készített, egyedi fogásokat. Az idei Egri Bikavér Ünnepen először más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk, így a fesztivál díszvendége ebben az évben a Tokaji borvidék, valamint Tokaj-Hegyalja mint turisztikai célterület lesz.

 

Az Egri Bikavér Ünnep szervezője, Eger Város Hegyközsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) két éve egy hosszabb távú megállapodást kötött, amely egyik fontos eleme, hogy a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is.

Ahogyan a korábbi években, idén is ingyenes a belépés a fesztivál területére, ahol a borgasztronómiai kínálaton túl számos koncerttel és kiegészítő programmal várja az érdeklődőket Eger Város Hegyközsége. Két helyszínen több tucat zenekar szórakoztatja majd a vendégeket, az Egri Bikavér Színpadon fellép többek között a Balkan Fanatik, a Hot Jazz Band, a Kerekes Band és a VI. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertjén Kökény Attila, Mujahid Zoltán és Tabáni István. Az Egri Csillag Színpadon dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő stílusú zenéket játszanak; négy napon át számos fellépő váltja egymást, itt lesz sok más mellett a Fran Palermo, Hó Márton illetve Szabó Benedek és a Galaxisok is. Az egri Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál ebben az évben is fényfestéssel teszik hangulatosabbá az egyébként is varázslatos környezetet.

 

Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén, a pénteki és a szombati nap kora estéjétől az Egri Városi Sport Iskola bokszolóit is láthatják majd az U21-es felnőtt korosztályos magyar kupa összecsapásain. Az érdeklődők akár egy véradás után is nézhetik a bokszmeccseket, hiszen az Egri Bikavér Ünnepen már évek óta szokás, hogy a Magyar Vöröskereszt munkatársai várják a „Bikavéradókat”, akik egy pohár egri bort kapnak azért, hogy életet mentenek.

A borünnep szombati délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán csodálhatják meg az érdeklődők a matuzsálemeket és azokat a járműveket, amelyek segítsége nélkül nem kerülnének a présházakba az egri borok alapjául szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, magyar gyártású motorkerékpárok közül több a fesztivál területén is megtekinthető lesz. Ezen felül a szervezők számos kísérőprogramot kínálnak minden korosztály számára: lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, és az Érsekkertben található nagy és modern játszótér remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek.