Biztatóan alakul Hajdúszoboszló idei vendégforgalma

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2015. június 18. 18:17

A tavalyi egymillió vendégéjszakát is felülmúlhatja Hajdúszoboszló idén a várható turistaérkezés alapján – mondta Forman Annamária, a helyi TDM-szervezet munkatársa a közelmúltban a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának szervezett tájékoztatón.

Az első öt hónap adatai biztatóak, 5,8 százalékos növekedést mutatnak. A belföldiek mellett változatlanul a lengyel, román, cseh, szlovák és német vendégek dominálnak, az oroszok és ukránok érkezése a háborús konfliktus miatt visszaesett. Az időjárás nem nagyon befolyásolja a 30 hektáron elterülő fürdőkomplexum iránti érdeklődést, mert számos a fedett – termál és nem termál – medence, kedvelt az élményfürdő részleg. Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: évről évre bővül-szépül a létesítmény, az élményfürdő és gyerekrészleg szolgáltatásai mind népszerűbbek, egyre nő a fiatal korosztály aránya.

 

A 25 ezres városban a magánszálláshelyekkel együtt 25 ezernyi férőhelyet kínálnak a vendégeknek, a statisztikák szerint növekszik az érdeklődés a négycsillagos, elegáns hotelek iránt.

Hajdúszoboszlón a fürdésen kívül is jócskán akad program: a Bocskai István Múzeum négy kiállítóhellyel várja a múlt iránt érdeklődőket. Az interaktív modern múzeum mellett alig két hónapja nyílt meg egy szépen rendbe hozott, módosabb parasztházban az újabb gyűjtemény, amely a 150 éve virágzó pásztorélet hétköznapjait, szokásait, mesterségeit mutatja be.

Az egyik legérdekesebb látnivaló a Gazdaházban vár a vendégekre: Vaskóné, Bori igazi gazdasszony, aki a látogatók előtt süti a kenyeret és bárki saját maga vajat is köpülhet mellé – félóra múltán pedig már kóstolgathatja a frissen kisült kenyeret a valódi vajjal, citromfüves-izsópos hűs forrásvízzel.

Tipikusan a külföldi turistáknak szólna – elvben – a Tuba Tanya, de a belföldi csoportok legalább olyannyira élvezik a hiánypótlóan nívós, zenés tanyasi szórakoztató gasztroshow-t, amely a finom hajdúsági ízek mellett a valamikori helyi állatvilággal is megismerteti a látogatókat.