Biztonsági készültség az olasz vasútállomásokon az oltásellenes tüntetések miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 01. 10:55

Több mint ötven olaszországi pályaudvaron lépett életbe biztonsági készültség a kedd esti óráktól, miután az oltásellenes csoportok bejelentették, hogy a pályaudvarok megbénítására készülnek azután, hogy a vasútvonalakon kötelezővé teszik a védettségi igazolást.

A római Termini pályaudvaron, a milánói központi vasútállomáson, Firenze és Nápoly vasúti megállóiban is rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe.

Több mint ötven pályaudvaron szigorították a belépők ellenőrzését, a rendőrség és a terrorizmus-ellenes hatóság (Digos) egységei felügyelik, hogy senki sem tudja elfoglalni a síneket, megakadályozva a vasúti forgalmat.

Az interneten hirdették meg a vasútállomások működésének megbénítását az oltásellenes csoportok, közöttük az Elég az egészségügyi diktatúrából! elnevezésű csoport, amely szeptember 2-án és 3-án is hasonló akciókat tervez.

A tiltakozáshoz a római kormány rendelkezése vezetett, miszerint szerdától nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagysebességű és InterCity-vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, e nélkül az utasok csak teszteléssel szállhatnak fel. A városi tömegközlekedési eszközökön bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek.

Az oltásellenesek megmozdulásai mindennapossá váltak Olaszországban

Fotó: 123rf.com

Az oltást és a védettségi igazolás használatát ellenző tüntetők megmozdulásai majdnem mindennapossá váltak Olaszországban. Szombaton több mint háromezren vonultak fel Milánó utcáin, ahol az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt egyik standját is felborították. Korábban Torinóban a város egyik vasútállomását próbálták meg elfoglalni. Az oltásellenesek interneten a kormány több tagját megfenyegették, többek között a külügyminiszter Luigi Di Maiót, az M5S vezető politikusát. A halálát kívánták, mivel az oltakozást sürgette.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter hangoztatta, hogy a hatóságok semmilyen fenyegetést és törvénytelenséget nem fogadnak el. Az utóbbi napokban az oltásellenes tüntetők orvosokat és újságírókat is megfenyegettek, a tüntetésekről tudósítókat több esetben megtámadták és megverték.

A szakszervezetek elítélték a vasútállomások elfoglalására irányuló akciókat.

Az olasz kormány szeptember 6-án készül bejelenteni, hogy az egészségügyben és oktatásban dolgozók után mely más szakmai kategóriák számára akarja kötelezővé tenni az átoltottságot, az elsők között a közigazgatásban dolgozókkal.
Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato kezdeményezte, hogy az intenzív osztályra kerülő oltásellenes betegekkel fizettessék meg a kezelési költségeket.