Biztonságos folyosókkal indult újra a turizmus Indiában

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. december 02. 12:02

A budapesti indiai nagykövetség online megbeszélést tartott hazai utazási irodák képviselőivel a koronavírus-járvány hatásairól.

A megbeszélést a követség kereskedelmi és politikai másodtitkára, Sanjeev Manchanda vezette, aki rövid tájékoztatást adott országa járványügyi helyzetéről. Mint megtudtuk, az 1,35 milliárd lakosú országban 9,5 millió fertőzöttet regisztráltak mostanáig, akiknek a 92%-a felépült a kórból, ez kimagasló arány.

Magyar utazási irodák képviselőit tájékoztatta online a követség másodtitkára

Fotó: turizmus.com

A worldometers adatai szerint szeptember közepe óta folyamatosan csökken az országban a fertőzöttek száma, az akkor egyszerre nyilvántartott egymillió fertőzöttel szemben ma már ennek csak a felét regisztrálták.

A másodtitkár beszámolója szerint országát váratlanul érte a járvány kitörése, sem maszkból, sem fertőtlenítőszerből nem volt elég kezdetben, azután gyorsan reagáltak a helyzetre, és ma már exportálni is képesek a védekezéshez szükséges kellékekből. A korai lezárás és az élet fokozatos újraindítása szintén lassította a járvány terjedését.

Mint kiderült, manapság már az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba: a vonatok és belföldi légi járatok közlekednek, a templomok nyitva vannak, a belföldi turizmust „biztonságos folyosók" kialakításával támogatják. Ez azt jelenti, hogy a repülőtértől a szállodáig a fertőzésveszélyt minimalizálva lehet eljutni, a szállodák, kisebb szálláshelyek és éttermek pedig követik a központilag kidolgozott egészségbiztonsági protokollokat.

Egyébként magyar állampolgárok is beutazhatnak jelenleg Indiába, csak indulás előtt legalább 72 órával ki kell tölteniük egy online nyomtatványt és fel kell tölteniük a negatív teszteredményt. Elvileg az érkezést után kéthetes kötelező karantén következik, de ha valakinek hitelesítik a PCR-teszt eredményét, akkor mentesülhet ez alól.

Jelenleg 15 országból, köztük például Németországból és Franciaországból, Katarból, az Emirátusokból és a Maldív-szigetekről érkezhetnek légi járatok Indiába, ezekkel az országokkal ún. légbuborék-egyezményeket kötöttek.

A magyar turisták egyik indiai kedvence, Kerala. A jövő év második felétől remélhetőleg ide is újraindul a forgalom

Fotó: 123rf

Az is elhangzott, hogy jelenleg 30 különféle, saját fejlesztésű koronavírus-ellenes vakcinát tesztelnek az országban, és ezek közül három már a jóváhagyás előrehaladott fázisában van.

Sanjeev szerint a „világ gyógyszertárának" is tekinthető India hamarosan képes lesz jó ár-érték arányú védőoltások előállítására.

A nagykövetség azt tervezi, hogy december közepén rendeznek egy webináriumot az Indiai Turisztikai Hivatal, Gujarat állam, valamint jelentős tour operatorok részvételével, amelyre várják a hazai utazási szakma képviselőit.