BKF-es hallgatók prezentációs napja a világörökségek fejlesztéséről

Forrás: turizmus.com

 2015. április 29. 11:07

A Turizmus Menedzsment mesterszakán Desztináció- és örökségmenedzsment témában indított új szakirányt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete. A fejlesztési terveket összefoglaló prezentációs napját április 25-én tartották.

 

A képzés kiemelt aspektusa a Világörökségi helyszínek kezelésével kapcsolatos ismeretek átadása, a desztinációmenedzsment piacképes, nemzetközileg használt eszközrendszerének megismertetése.

A mesterszakos hallgatók másfél éven keresztül foglalkoztak a kiválasztott világörökségi helyszínek fejlesztésével, a desztináció- és az örökségmenedzsment több szempontjából vizsgálva azt. A legfontosabb cél az volt, hogy az örökségvédelmi irányok mellett olyan fenntartható szemléletű, de a modern utazó elvárásainak megfelelő egyediséget, élményeket, márkázási stratégiát, és kapcsolódó hálózatfejlesztési stratégiát alkossanak, amely piacképes, és az örökség védelmét szolgálja. A tananyagot úgy alakították ki, hogy az adott tárgyban meghallgatott elméleti ismereteket a hallgatók azonnal gyakorlatba ültethették át a kiválasztott világörökségi helyszín akcióterveinek megalkotásával. Elvárás volt a helyszínek képviselőinek felkeresése és a fejlesztési irányok egyeztetése, a márkastratégia közösen történő kitalálása, a közös gondolkodás, az érvek-ellenérvek egyeztetése.

A fejlesztési terveket összefoglaló prezentációs napon szakmai bizottság előtt kellett a hallgatóknak megvédeniük fejlesztési ötleteiket. A bizottság meghívott tagjai nagyra értékelték a hallgatók alapos, lelkes munkáját: Dr Tardy János gratulált a specializáció gyakorlatorientált és egyedülálló kezdeményezéséhez, amely a hallgatók képességeinek fejlődését és a Világörökségi helyszínek fejlesztését szolgálhatja. Fischer Andrea kiemelte a prezentációk hasznosságát, a megjelenő ötletek turisztikai szempontú attraktivitását és a további együttműködés lehetőségét.

A hallgatók kiemelten értékesnek ítélték meg a másfél éves munka folyamatát, amely során a gyakorlatok során, az oktatók támogatásával szerzett tudás és a csapatmunkában, prezentációs készségekben látható fejlődés jelentette az igazi értéket.

A  BKF Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézete úgy véli, hogy a továbbiakban is mindkét fél számára hasznos lehet a közös munka. A Világörökségi helyszínek sok friss ötletet, szakmai újdonságot kaptak az ifjú turisztikai szakemberektől, akik viszont szembesültek a mindennapi élet nehézségeivel és a fejlesztések korlátaival.