Ezeket a Budapest környéki túraútvonalakat fedezd fel ősszel!

Forrás: turizmus.com

 2023. november 07. 11:20

A novemberi szép kirándulóidő tökéletes alkalmat kínál arra, hogy kikapcsolódjunk a természetben és felfedezzük a Budapest környéki túraútvonalakat.

A legtöbb kirándulóhelyszín könnyen elérhető közösségi közlekedéssel, így a város határain túl is gond nélkül útnak indulhatunk a BKK járataival – hívja fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ, amely az Aktív Magyarországgal közösen egy folyamatosan bővülő oldalon összegyűjtötte, hová érdemes kirándulni a főváros közelében az idei szezonban.

Most a kevésbé ismert túraútvonalak kerültek sorra, amelyekből bárki válogathat – a hosszabb teljesítménytúrák kedvelői, a családdal útnak indulók, a kutyások és a laza piknikezést kedvelő baráti társaságok is találnak kedvükre valót.

A részletes leírásokban megtalálható, hogyan lehet a legegyszerűbben megközelíteni a túrahelyszíneket. Sőt, magát az útvonalat, annak hosszát, nehézségi szintjét és a legfontosabb látnivalókat is megnézhetjük az ajánlóban.

Íme néhány kirándulási tipp.

 

Kalandösvény, vízesés és egy vár romjai – Hűvösvölgytől Solymárig

(A túraútvonal hossza: 14 km, 5 óra)

A túra a Budai-hegységben Hűvösvölgytől a Solymári várig kalauzolja a természetjárókat. Kiindulási pontja az 56-os és a 61-es villamossal is megközelíthető Nagyhíd. Végig a zöld jelzés mutatja az utat, amelynek első panorámapontja az Apáthy-szikla meredek szirtje, ahonnan erdei ösvény vezet a Látó-hegy oldalában megbújó kőépülethez, a népszerű Árpád-kilátóig.

Az Apáthy-sziklától ösvény vezet az Árpád-kilátóig

Fotó: Facebook/Árpád Kilátó

Ezután Szépvölgyben folytatódik a túra, majd egy lankásabb emelkedést követően, a Hármashatár-hegy gerincén átvágva rövid ereszkedés következik a Farkas-torok szakadékszerű völgyébe. A hegy oldalában, körülbelül 300 méteres magasságban kell rátérni a Guckler Károly-panorámaösvényre, amely páratlan kilátópontjaival egy külön túrát is megér. Innen a Csúcs-hegy, a Tök-hegy és a Kálvária-hegy erdőrengetegében visz az út, ahol egyszer csak megpillanthatjuk a Mátyás-dombon barátságosan magasodó Solymári vár romjait.

 

Rövid túra sok látnivalóval – Budaörsi-kopárok

(A túraútvonal hossza: 6 km, kb. 1 óra)

A Budaörs felett található kopárok könnyen elérhető és népszerű úti cél, ha Budapest környékén szeretnénk túrázni. A fővárosból az M4-es metróval és a 40-es vagy a 88-as buszcsalád járataival kényelmesen megközelíthető a budaörsi Farkas-hegyre vezető rövid, de annál érdekesebb túraútvonal. Ez a kirándulás igazi mozaik: van benne természeti látnivaló, ipartörténeti különlegesség és még a történelmi, kulturális örökségeket kedvelőknek is tartogat látnivalót.

 

Mamutfenyők és lenyűgöző kilátás – Nagykopasz körtúra

(A túraútvonal hossza: 15 km, 5 óra)

A Nagykopasz-körtúra tökéletes választás, ha egy picit nehezebb, de könnyen elérhető terepen kirándulnánk. Az útvonal az agglomeráció kedvelt és Budapestről könnyen elérhető helyszíneit felfűzve Budakesziről indul és Nagykovácsira érkezik. Az út elején a budakeszi mamutfenyőket láthatjuk, amelyek a Budakeszi-árok felett átívelő kis fahídon keresztül közelíthetők meg. A fenyők 1908-ban, 10 éves korukban kerültek jelenlegi helyükre, és közel 35 méteres magasságukkal a legmagasabb hazai mamutfenyőknek számítanak.

A fenyőket és a mellettük található Nádas-tavat hátrahagyva a Tarnai pihenő felé vezet az út, ahol a tetőről szép kilátás tárul elénk. Innen érjük el a Budai-hegység legmagasabb pontját, a Nagy-Kopaszt (559 m), ahol felmászhatunk a 2006-ban átadott Csergezán Pál-kilátóra.

További, közösségi közlekedéssel elérhető túraajánlatok ezen az oldalon érhetők el.

 

Könnyebb utazás közösségi közlekedéssel

Már a BudapestGO applikációban is elérhetők a Budapest környéki jegyek és bérletek, ígymég egyszerűbben megközelíthető kilenc főváros környéki település a BKK járataival: Solymár, Nagykovácsi, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint, Diósd, Szigetszentmiklós, Gyál és Pécel is.A BKK-vonaljegyek továbbra is a környéki járatok teljes vonalán, Budapest határán túl is érvényesek, így akár egyetlen 450 Ft-os vonaljegy is elég a teljes utazáshoz.