Bob Dylan grafikái Szegeden

Forrás: turizmus.com

 2019. július 26. 10:56

Bob Dylan 51 grafikáját nézheti meg a közönség 2019. július 26-tól közel két hónapon keresztül a szegedi REÖK-ben.

“Életem az utca, ahol járok” - ezt a címet kapta a világ egyik legnagyobb popzenei ikonjának első magyarországi kiállítása a szegedi Reök-palotában - tájékoztattak a szervezők.

A nagyvárosi életképek és intim pillanatok expresszív színekkel és vonalvezetéssel engednek betekintést a legendás beatnik vizuális fantáziájába.

Bob Dylan: Endless highway

Fotó: REÖK

 

Bob Dylan élő legenda, több mint ötven éve meghatározó egyénisége a popkultúrának. Lemezei több mint 125 milliós példányszámban fogytak világszerte, dalai polgárjogi mozgalmak himnuszai lettek. Tizenkét Grammy-díján túl az amerikai dalkincs új költői kifejezésekkel való gazdagításáért 2016-ban irodalmi Nobel-díjjal is elismerték.

A szegedi REÖK különleges kiállításán a rajongott zenész és beatköltő 51 alkotása látható. A munkák egy része az amerikai nagyvárosi életet, leginkább New Yorkot mutatja be, ám ezek mellett megférnek az intimebb, ellesett pillanatok, sőt az aktképek is.

“Leginkább az emberek, a történeteik, a mítoszok és a portrék érdekelnek” - nyilatkozta Dlyan arról, milyen témák foglalkoztatják, amikor alkot.

Szegeden bemutatandó képeit utazásai inspirálták, az ezek során elkapott tájak, nagyvárosi látképek és az élet hétköznapi pillanatai elevenednek meg rajtuk. Kivételes megfigyelőképességét hol élénk, hol pasztell színekkel, dinamikus vonalvezetéssel és expresszív kompozíciókkal artikulálja vásznain, melyek mind az életet, a minket körülvevő világot ünneplik.

A szegedi REÖK több alkalommal működött már együtt a prágai Galery of Arttal. A közönség Andy Warhol, Alfons Mucha és Salvador Dalí munkáit is ennek a kooperációnak köszönhetően láthatta korábban a városban, most pedig a beatzenész vizuális munkásságával ismerkedhetnek meg.

A tárlat a Szegedi Szabadtéri Játékok ideje alatt, majd egészen szeptember 22-ig tekinthető meg.