Átadták a helyreállított boldogkői várat, új kiállítóterek is nyíltak

Forrás: MTI

 2024. március 19. 18:59

A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján.

A boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg. A Felsővár Palotaépülete nagyléptékű belső átalakítással visszanyerte eredeti, középkori térszerkezetét, annak földszintjén és emeletén is új kiállítások nyíltak.

Emellett elkészült egy hétnyelvű, tizennégy állomásból álló applikáció is, az idegenvezető alkalmazáson keresztül – a tárlatok mellett – bemutatják a több mint hétszáz éves vár egykori lakóinak életkörülményeit, hétköznapjait.

Közel 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült

Fotó: MTI/Vajda János

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a sokak által feledésre ítélt, poros és romos emlékek sorra nyílnak újra, ezzel nyújtanak szórakozást, kultúrát és művelődési lehetőséget a látogatóknak. Hozzátette, a nyugati országok tapasztalata alapján is látszik, hogy a versenyképesség akkor kezdődik, amikor optimálisan tudjuk felhasználni saját tradícióinkat és örökségünket.

A miniszter kiemelte, hogy a műemlék felújításával a térség is új életre kel, és „maga mögött hagyhatja a több évtizedes pangást”.

Navracsics Tibor (j2) és Virág Zsolt (j) tárlatvezetésen vesz részt a boldogkői vár megnyitóján

Fotó: MTI/Vajda János

Virág Zsolt, a felújítást koordináló Magyar Kastélyprogram Nkft. igazgatója a megnyitón azt mondta: a fejlesztés jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy a boldogkői vár a következő évtizedekben is rentábilisan tudjon működni.

Zavodni Ferenc, Boldogkőváralja polgármestere kiemelte, csaknem harminc éve üzemelteti a várat az önkormányzat. A látogatószámot az éves harmincezerről kilencvenötezerre sikerült növelni, a turizmus adta lehetőségek pedig a helyben élőknek jövedelemforrást biztosítanak.

A vár a „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” program részeként újult meg. A projektre a sátoraljaújhelyi és a sárospataki várral együtt 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás nyert el a felújítást végző konzorcium. A Boldogkői várra 641 millió forintot költöttek.