Boldogsághoz vezető utak – rendhagyó kiállítás Linzben

Forrás: turizmus.com

 2017. június 12. 19:08

A napokban nyitotta meg Utak a boldogsághoz címmel kiállítását a felső-ausztriai Linz városának Nordico Múzeuma (www.nordico.at), amely a turizmus és a városi lét szemszögéből járja - 35 témán keresztül - körbe a kérdést, hogy mitől leszünk boldogok?

Az érdekes és színes interaktív kiállítás szerves része a Linz turisztikai szervezete, - a Linz Tourismus – által az idei évre meghirdetett ÉLETMŰVÉSZET fókuszú tematikus évnek.


A Linz Tourismus szakemberei nem először tematizálják a boldogság témát: 2009-ben Linz Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) ugyancsak önálló kiállítás keretében mutatta be a boldogság-kutatás legfrissebb, gyakorlatban is alkalmazható elemeit. A turizmussal együtt járó utazás boldoggá tesz, ezt mára komoly tanulmányok is bizonyítják, azonban fontos, hogy a turistákat fogadó város lakói és a turizmusban dolgozók is részesüljenek az életminőséget meghatározó „boldogság-pillanatokból."

Az ezen a felismerésen nyugvó, életminőség központú megközelítés az alapja Linz turizmus-stratégiájának, így nem véletlen, hogy a téma folyamatosan napirenden van a szakmai közgondolkodásban – informálta szerkesztőségünket Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakember, aki GD Consulting cégén keresztül látja el Linz város bécsi és magyarországi képviseletét is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2009-ben EKF címet viselő, a „színes Duna"-menti város turizmusa hatalmas léptékben fejlődött az elmúlt években. Linz mára a kreatív városfejlesztés és jövőorientált turisztikai stratégiaképzés és kommunikációs gyakorlat területén számos nemzetközi elismeréssel és annál is több szakmai követővel rendelkező jó példává vált – amire érdemes a magyar turisztikai szakembereknek is odafigyelniük.

Az EKF cím után a Linz 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts" címet is, amely a jövőorientált kreatív városok hálózatába való aktív bekapcsolódást tette a város számára lehetővé. A kreatív városok hálózatába az UNESCO olyan városok felvételét támogatja, amelyek a film, zene, gasztronómia, design, kézművesség, kortárs irodalom és médiaművészetek területén egyaránt követendőt és maradandót alkotnak.

Az elmúlt évtizedben Linzben kiemelt hangsúlyt kapott az élő kortárs művészetek támogatása, az EKF-projektet követően elkészült Európa legmodernebb Zeneszínháza (Musiktheater), itt található a jövő témáját körbejáró Ars Electronica Center, amelyek a város barnamezős kreatív fejlesztéseivel (pl.:Tabakfabrik) kiegészülve megteremtették az alpot a kreativitás és innovativitás témák turisztikai fejlesztési koncepcióba való integrálásra. Ennek a lépcsőzetesen megtervezett folyamatnak idei mérföldköve az ÉLETMŰVÉSZET központú tematikus év meghirdetése, amely a Duna-menti metropoliszban megélhető életörömöknek az évszakok ciklusához időzített turisztikai csomagokba foglalását és piacra vitelét jelenti. A városban látogató turista az életörömökön keresztül a linziekkel együtt maga is megváltozik, s számos csodát élhet áll – ígérik a szervezők.

A programokról további infó a város honlapján itt: , http://www.linztourismus.at/sehen-und-erleben/lebenskunst/, illeteve a Kovács Balázstól: kb@good-deal.at.

Kapcsolódó cikkek

Úgy mint Ausztriában

2017. április 27.