Bontják a Sió-zsilipet, cserébe többfunkciós közteret kap Siófok

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 27. 18:22

A hét elején megkezdték Siófok egyik ikonikus létesítménye, a 75 éves vízleeresztő és hajózási zsilip bontását. A helyette kialakításra kerülő, új zsilip önmagában is turisztikai látványosság lesz.

A Balaton vízszintingadozása már Galerius római császárt is zsilipépíttetésre sarkallta i. sz. 292-ben. A vízállás szabályozására elsőként fazsilip készült, majd jóval később, 1891-ben egy betonmonstrumot építettek a tó déli kapujába. A létesítményt 1940-ben kezdték el korszerűsíteni, az 1947-ben üzembe helyezett, 83 méter hosszú és 12 méter széles zsilip már 1200 tonna súlyú hajók átbocsátására is alkalmas volt.A Sió-zsilip megújítására európai uniós és hazai forrásból összesen 19 milliárd forint áll rendelkezésre, a gigaberuházás a tervek szerint 2023 őszére fejeződik be.Siófok vezetői szerint az újonnan kialakításra kerülő zsilip új arculatot ad majd a belvárosnak, mindenki számára elérhető, modern köztérré válik. Amellett, hogy egy új találkozóhely lesz, kerékpárospont várja majd itt a bringásokat, továbbá a horgászok is hozzáférnek majd a jó fogásokkal kecsegtető leshelyekhez. A zsilip újjáépítési munkáival párhuzamosan megújul az előtte futó Krúdy sétány, és közelebb kerül a látogatókhoz a hajóállomás is.

A jelenlegi Sió-zsilip 75 évet szolgált

Fotó: hellosiofok.hu

A hajók áthaladását biztosító, hatalmas zsilipkapu korszerűsítése azért is indokolt, mert a balatoni hajózás 2030-ig tervezett átfogó fejlesztése során egyre több nagy méretű, nem összeszerelt hajót és kompot kell eljuttatni északi irányból a Dunán és a Sió-csatornán át Siófokra.

Turisztikai látványosság lesz a Sió-zsilip, ahonnan csodálatos panoráma nyílik majd a tóra, Tihanyra és az észak-balatoni hegykoszorúkra.