Bontják az illegális stégeket a Balatonon

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 08. 17:22

Lakossági bejelentések nyomán Balatonmáriafürdőn a vízügy emberei megkezdték több illegális bejáró elbontását is a tóparton, flexszel vágják le a stégekre rakott kapukat – erősítette meg a település polgármester a Hírbalaton.hu oldal értesülését.

Galácz György üdvözli a bontást, ahogy fogalmazott, mióta új vezetője van a vízügy balatoni kirendeltségének, hosszú évtizedek óta először történnek érdemi lépések az illegális tóparti felépítmények ellen. Elmondása szerint Balatonfenyves határától kezdve, nyugatra haladva, egyelőre csak az állami tulajdonú partszakaszokon végzik a munkát.

A stégek kapuval lezárását kormányrendelet tiltja. Ha közösségi partszakaszhoz kapcsolódó stégről van szó, mivel a tómeder is állami tulajdon, nem zárható le a stég – emlékeztet a lap cikkében. Az önkormányzat felmérése szerint Balatonmáriafürdő mintegy 7-8 kilométeres partszakaszán már 120 illegális bejáróstég található. Galácz György beszámolója szerint sok az emiatti lakossági bejelentés, mivel egyre gátlástalanabbá váltak egyesek. Akadt, ahol egy magánkézbe került partszakaszból azért vettek meg kisebb telkeket emberek, hogy lejárhassanak az általuk évtizedek óta használt útvonalakon a Balatonra, máshol egész horgásztanyát üzemeltetnek szabálytalanul – említette példaként.

A polgármester tudomása szerint, ahol szerepel név az engedély nélküli stégeken, ott a tulajdonosokat megpróbálják elérni, hogy maguk bontsák el, számolják fel a bejárókat, vagy ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő víziállásoknál – ott szerezzenek rá engedélyt. Különben ki kell fizetniük az elbontatást, ami több százezer forint is lehet.

(Nyitókép: 123rf.com)