Bor-Buli-Balaton – legendás együttesek a Boglári Szüreten

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 12. 10:26

Négy napon át, nyolcvanezer négyzetméteren, négy Platán strandi színpadon, több mint száz produkcióra várják rajongóikat az élvonalbeli hazai együttesek.

Ki ne kapná fel a fejét, ha egy plakáton látja az Edda, a heavi metálos Pokolgép, a Bagossy Broters, a Budapest Bár, a Charlie Band neveket, és megtudja, hogy augusztus 18-tól 21-ig a hazai rockzene csillagai csapnak bele a húrokba a Balaton egyik legnagyobb, és legszebb szabadstrandján, a boglári Platánon.

Márpedig az augusztus 20-ai hétvégén rock- és heavi metálos bandák szállják meg a Balaton-átúszás kapcsán is gyakran emlegetett Platánt. A strand borudvarán négy napon át huszonkét borvidék nedűit kóstolgathatják a szomjazók.

De bóklászhatnak a kézműves udvaron, és eltölthetnek 15-20 percet az alkalmi egészségszigeten is, a gyerekes családokat pedig a Buborék élményfürdő várja.

A strand borudvarán négy napon át huszonkét borvidék nedűit kóstolgathatjuk

Fotó: 123rf.com

45 éves idén az ország legrégebbi kulturális, gasztroturisztikai rendezvénye, az egyik haza internetes portál által kiírt közönségszavazás eredményeként az ország második legnépszerűbb programja lett a Boglári Szüreti Fesztivál.

A Balaton turisztikai térség egyik legkedveltebb településén, Bogláron csaknem 50 éves múltja van a magas színvonalon folyó szőlőfeldolgozásnak, a könnyű, illatos borok készítésének. A város borkombinátjából kerülnek ki az ízletes száraz és édes pezsgők. Nem volt nehéz ehhez a hazai és nemzetközi hírnevet adó gazdasági sikerhez kulturális programot kitalálni. Így született meg a Boglári Szüreti Fesztivál ötlete.

Zarándokhely lett évtizedek során a dél-balatoni kisváros, a főszezonzáró fesztiválra már jóval a megkezdése előtt ezrével érkeznek a látogatók – a tó somogyi partja szezonális sátorvásárhelyei augusztus harmadik hetében többnyire kiürülnek, az árusok összepakolnak és „átköltöznek” a boglári Platán strand mellett kialakított sátorvárosba.

Augusztus 18-án a nagyszínpadon többek közt a Zorall, Charlie Band, a Kutya Vacsorája zenészei csapnak bele a húros hangszerekbe, és a nyitókoncert vendége lesz Regán Lili is. Az ünnep előestéjének műsorában a Gipsy Kings, a Koppány, az Edda, a Lotfi Begi Begi, és éjfél után 1 órakor a Shaba lép nagyszínpadra, 20-án mások mellett Fenyő Miklós, a Mistery Gangs, Dj-ként Dominique gondoskodik a jó hangulatról. Vasárnap Bagossyék, Phablo Chadez, és DJ-ként Metzker Viktória varázsolná el a közönséget.