Borfesztivál a pünkösdi hétvégén Miskolcon

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. május 21. 18:34

Május 17-19. között gazdag programokkal várták a borbarátokat Miskolcon, az idei Avasi Borangolón.

Miskolc egyik csodája a város fölött magasodó Avas-hegy, melyet egykor szőlőskertek borítottak. A pozsonyi kamara XVIII. században kelt okirata szerint a miskolci borokat jóság tekintetében alig lehetett megkülönböztetni a Tokaj-Hegyalján termett boroktól. A miskolci szőlőtermesztés fontosságát jelzi, hogy az 1694-ben készült városi címeren már szőlőfürt jelenik meg, ami azóta is része a város címerének. A miskolci szőlőkultúra virágzása idején Miskolcról indították útnak a boroshordókkal teli szekereket, hogy az avasi pincékben érlelt kiváló borok eljussanak Kassára és Lengyelországba. A kezdetleges pincejáratokat az 1780-1880-as években felváltották a barokk és a klasszicista pincék és borházak, melyek napjainkban is jellegzetes építményei az Avasnak. Az Avas-hegy jelenleg több mint 900 darab, 300-400 éves pincének ad helyet, ami Európában egyedülálló.

Sokan keresték fel a Bortanyát

Fotó: Polgár Zoltán

A virágzó szőlő- és bortermelésnek az 1880-as években terjedő filoxéra vész vetett véget, azóta sajnos a pincék és a borházak állaga egyre inkább romlik. De szerencsére úgy néz ki, hogy van újjászületés, és a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület 2018. május 17-19. között immár 7. alkalommal rendezte meg az Avasi Borangolót, melynek célja a sok évszázados avasi hagyományok ápolása. Munkájukat segíti a társszervező Avasi Borút Egyesület, valamint a partner civil szervezetek, így a Cellarium Hungaricum Közhasznú Egyesület, a Miskolci Pincék Asztaltársasága, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, a Szent György-hegy Alapítvány és az Avasi Református Egyházközség. Az idei borangolás során több mint 40 helyszínén 60 borászat, 20 gasztropont, 6 nagykoncert, 30 utcazenész és 70 program várta az avasi pincéket meglátogató nagyközönséget. Nagy élményt jelentett, hogy borospohárral a kézben végigjárható volt a pincék egy része, melyekben a borászatok régi eszközeit is megtekinthettük. Említésre méltó a Bormúzeum és a Cellarium Pálinka- és Borház pincéje, ez utóbbiban „Iszom a bort, ölelem a babám” címmel fotókiállítást is láthattunk az Avasi Pincesorokról.

 

A rendezvényen 3 borangoló útvonalat járhattak be a borkedvelők: a Nagyavasit, a Kisavasit és a Mély-völgyit, amelynek során a helyi borászok mellett országszerte ismert borászokkal is találkozhattunk. Az Avasi kilátónál gasztroplacc fogadta a látogatókat, az itt kóstolt finom falatok után jól esett a helyszínen kínált pohár bor. Az Avasi kilátónál nem csak kulináris élvezetek várták a vendégeket, hanem zenei programok is. Az Avasi református templomban koncerteken vehetett részt az érdeklődő közönség. A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesületének az Avas-hegy és a miskolci borkultúra iránti elkötelezettségét Miskolc Város Önkormányzata az idén Miskolc Város Turizmusáért díjjal ismerte el.

Aki nem tudott elmenni az Avasi Borangolóra, annak lehetősége nyílik június 22-23.-án részt venni a Kisavason rendezett Miskolci Fröccsfesztiválon.