Borkorcsolya napok marasztalták látogatókat a Gyógyvizek Völgyében

Forrás: turizmus.com

 2014. november 24. 15:07

Forralt bor és tócsni, falusi borkorcsolyák, méz- és sajtókóstoló, kézművesek, színjátszók, sajt túra, gombaüzem-látogatás, különleges menük – mindez csak ízelítő azok közül a kedvtelések közül, amelyekkel Egerszalók, Demjén és Egerszólát várta a látogatókat az elmúlt hétvégén, november 21-23-án.

Az Egerszalókot, Demjént és Egerszólátot összefogó Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület tavaly hagyományteremtő szándékkal indította el a programot, amely ezúttal a három település szolgáltatóinak egyedi kínálatát mutatta be november harmadik hétvégéjén, összesen 12 helyszínen.

Négy borászatban (St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Dávid Borház Egerszalók-Varga Borbarát Pincészet, Kohári Pincészet és Üdülőház és az Egri Korona Borház) pincetúrán és borkóstolón vehettek részt az érdeklődők, két étteremben pedig (Piroska Étterem, CASCADE Hotel Étterme) különleges menüket állítottak össze a hozzájuk illeszkedő borokkal. Péntek kora délután a Demjéni kőtúra útvonalon barangolhattak a látogatók szakavatott kísérővel, szombaton pedig sajt túrán vehettek részt Egerszóláton, sajtkóstolóval egybekötve, hozzá természetesen az elmaradhatatlan Egerszóláti Olaszrizlinget kortyolva.

 

A hétvége legkülönlegesebb és legmeghökkentőbb helyszíne az egerszalóki Barlanglakásoknál volt, ahol a gyanútlan látogató rögtön egy falusi utca mindennapjaiba csöppenhetett bele. Beöltözött mesteremberek mutatták be hétköznapi tudományukat, a kovács szebbnél szebb portékákat mutatott be, miközben már készültek is az újak, a sajtmester sajtot, a méhész mézet kóstoltatott az arra járókkal. Az egyik barlanglakásban szövőnő avatta be a betérőt a szövés fortélyaiba, máshol kukoricát morzsolhatott, vagy csuhébabát készíthetett, akinek kedve szottyant. De bárki be is öltözhetett,  szívesen meg is örökítette a jelentkezőket a helyi fotográfus.

A falusi vendégváró asszonyok, az Egerszalóki Turizmus Egyesület tagjai 10 féle borkorcsolyával kínálták a látogatókat. A jóféle szalóki borok és a télies időhöz illő forralt bor mellett kétségkívül megalapozta a derűs hangulatot az Egerszóláti Rizling Színjátszók társulata, akik a paraszti életet bemutató jeleneteket adtak elő hol itt, hol ott felbukkanva, a vendégek között.

 

Kis csoportokban, előzetes bejelentkezéssel megtekinthető volt a nyitás előtt álló Cascade Barlangfürdő, amely igazi kuriózumnak ígérkezik, a Saliris Resort & Spa pedig különleges szaunaceremóniákkal várta a program résztvevőit.

Demjén határából fél Európába eljutnak az itt termesztett csiperke gombák. Péntek és szombat délután ezt a Gombaüzemet is felkereshették az érdeklődők az Albertmajorban, majd pedig részt vehetett egy borkóstolón, amelyhez gombás borkorcsolyák készültek az Egri Korona Borházban.

Sokan talán nem is hinnék, hogy a három települést felölelő térség éves szinte 200 ezernél is több vendégéjszakát regisztrál, ezeknek körülbelül háromegyedét a három négycsillagos, a Saliris Resort & Spa, a Cascade Hotel és a Mesés Shiraz Hotel adják. Tény az is, hogy a hotelek rendkívül népszerűek, a foglaltságok egész évben 80 százalék körül mozog. Van azonban bőven választék apartmanokból, vendégházakból és panziókból is, az ő piacra jutásukat is segíti a térség turizmusáért dolgozó Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület, részben épp a hasonló, több szolgáltatót is bevonó rendezvények által.  A Borkorcsolya napokra idén is sokan voltak kíváncsiak, sokan érkeztek kifejezetten a program kedvéért. Hogy minél több programot tudjanak bejárni a látogatók, azt tervezik, hogy a lehetőségekhez mérten transzfereket is indítsanak az egyes helyszínek között.

Info: www.gyogyvizekvolgye.hu.