Borkóstoló mellett énekel új kulináris szokásainkról a Soharóza a Városmajorban

Forrás: turizmus.com

 2021. június 30. 09:27

2021. július 7-én látható először a Dalok a kamrából című, vadonatúj catwalk concert a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A kórusszínház és divatbemutató fúziójából született előadás a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkat boncolgatja a zoomos főzésektől a házhoz rendelésig, amiket az énekesek extravagáns jelmezekben felvonulva jelenítenek meg a kifutón. A Soharóza és a Catwalk Concert Productions darabját most borkóstoló emeli még magasabb kulináris szintre.

Kenyérsütés házilag tenyésztett kovászból, régóta elmentett süteményreceptek kényelmes tesztelése, vagy egy gyors pizzarendelés valamelyik ételfutáron keresztül – 2020 tavaszától ezek a hétköznapi dolgok merőben más megvilágítást kaptak. A bezárt éttermek helyett ránk szakadt az otthoni főzés felelőssége, a nagy családi ebédek helyett a gép előtt falatoztunk a rendelt pad thaiból, vagy ráérősen nekiálltunk végre fermentálni. Drasztikus és meghatározó élmény volt ez gasztronómiailag, ami egyszerre nyújtott menedéket és állított minket új kihívások elé.


Fotó: Nagy Gergő

A Soharóza karantén-éléskamrájában megforduló különös alakok mind ismerősek lehetnek az otthon töltött kényszerű időszakból. Egy parókán szusiszett tűnik fel, mások öltözékei a bezárt, üres éttermek terítékeit idézik, de mesél egy szereplő a házi kimchi készítéséről is. A főző praktikák legnagyobb varázslója persze a spejz-királynő nagymama marad – innen az előadás elnevezése is. Közben az elektronikával megtámogatott kóruszene egyszerre szól a bezártság magányáról és az azt legyőző sütögetésről, mindezt pedig egy sommelier által vezetett borkóstoló tételei központozzák – de mintha az italokat felszolgáló pincérek sem lennének átlagosak. Az előadás ennek a furcsa időszaknak állít mementót, miközben szívmelengető és humoros formában segít összegezni újdonsült konyhai tapasztalatainkat.

Halas Dóra és Nagy Fruzsina 2016-ban új műfajt teremtett a Soharózával, amikor a Trafóban bemutatták Tabu kollekció című első catwalk concertjüket. Ezt követte 2018-ban Az ügy, a páros a hangos sikeren felbuzdulva onnantól Catwalk Concert Productions néven folytatta a hasonlóan színes projektek megalkotását. Erre húztak most újabb lapot, amikor Mautner Zsófival, az ország vezető gasztrobloggerével szoros együttműködésben a konyhaművészetet is bevonták a műfaji kavalkádba. A kulináris témák mellett a nézők Fejérvári Gergő sommelier vezette borkóstolóval kalandozhatnak tovább a Városmajor kifutós éléskamrájában, a bemutató napján pedig Mautner Zsófi személyes köszöntővel indítja útjára az előadást. Az összművészeti élményt Bartha Márk elektronikai alapjai, Kovács Domokos koreográfiái és Kiefer Tibor fényei teszik teljessé.

(x)