Borneó szigetén lesz Indonézia új fővárosa

Forrás: turizmus.com

 2022. január 19. 11:37

Nusantara néven új fővárosa lesz Indonéziának Borneó szigetén, miután az ország parlamentje jóváhagyta az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet. Az állami hivatalok átköltöztetése a tervek szerint 10 év alatt valósul meg.

Az új fővárost Borneó Kelet-Kalimantan tartományában alakítják ki, a jelenlegi fővárostól, Dzsakartától 2000 kilométerre északkeletre. Dzsakarta a jövőben is megmarad az ország pénzügyi és kereskedelmi központja. Nusantara tartományi státuszt kap, egyenrangú lesz az ország további 34 területi egységével – értesült a Nikkei Asia.

A tervek szerint az állami intézmények átköltöztetése legkorábban 2024 első felében kezdődhet meg. A parlament által elfogadott törvény előírja, hogy külföldi nagykövetségek és a nemzetközi szervezetek képviseletei is költözzenek át az új fővárosba a következő 10 év során, ehhez a kormányzat biztosítja a megfelelő földterületet.

A főváros elköltöztetésének legfőbb indoka, hogy Dzsakarta élhetetlenné vált a krónikus közlekedési dugók, a légszennyezés, a túlnépesedés és tengerparti területeken az áradás veszélye miatt.

Borneón még ilyen érintetlen esőerdőket is lehet találni

Fotó: 123rf.com

Widodo miniszterelnök már évekkel ezelőtt felvetette a főváros átköltöztetésének szükségességét, a koronavírus-járvány miatt azonban mostanáig félretették a terveket. A főváros átköltöztetésének költségei korábbi becslések szerint elérhetik a 32,5 milliárd dollárt.

Indonézia ugyanakkor január 12-én feloldotta a külföldiek beutazási tilalmát, miközben a hét napos kötelező karantén intézményét fenntartotta. A nyitással a cél a gazdaság felpörgetése volt, az idén ugyanis Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága két komoly nemzetközi esemény megrendezésére készül: márciusban MotoGP-versenynek ad otthont, novemberben pedig a G-20-ak találkozójára kerül sor.