Borneó törzsi kultúráit mutatja be Délkelet-Ázsia legújabb múzeuma

Forrás: turizmus.com

 2022. február 17. 08:48

Két éves kényszerű halasztás után idén márciusban megnyílik a malajziai Kuchingban a Borneó szigetének autentikus törzsi kultúráit bemutató vadonatúj Borneo Culture Museum.

A 30 ezer négyzetméteres alapterületű, ötszintes, hipermodern gyűjtemény Malajzia legnagyobb közgyűjteménye, Délkelet-Ázsiában pedig a második legnagyobb a Szingapúri Nemzeti Múzeum után - írja a The Star maláj hírportál.

Messze földön híresek a faragott sarawaki maszkok, amelyeket szintén láthatunk az új múzeumban

Fotó: Facebook / Borneo Culture Museum

A múzeumban a szigeten különböző régészeti feltárások során előbukkant ősi tárgyak, ékszerek és csontvázak mellett olyan különlegességek is láthatóak lesznek, mint a szarvascsőrűmadár csőréből készült fülbevaló vagy egy több mint százéves iban törzsi csónak. Az épület homlokzata és a falfestmények hagyományos sarawaki rattanszövési mintákat idéznek.

A látogatókat az épület három szintjén három állandó kiállítás várja, amelyek a Harmóniában a természettel, A vágy tárgya, illetve az Idők változása címet viselik. A másik két szinten gyerek foglalkoztató, kézművessarok, ajándékbolt, rendezvénytermek és étterem kapott helyet.

A múzeum építése 2015-ben kezdődött. Az épület 2019-re elkészült, de az ünnepélyes megnyitását a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A múzeum kialakítása 308 millió maláj ringgitbe (1 ringgit 74,74 forint) került.