Borospalackokból épített hangszer debütált a Siklósi várban

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 22. 10:55

A borospalackok felhasználásával megépített BORgona a tervek szerint negyedévente egy-egy kiemelt alkalommal fog megszólalni közönség előtt, amúgy a Siklósi vár kápolnájában lesz megtekinthető.

A Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. 2019 tavaszán nyújtott be pályázatot egy borutak közötti együttműködésre épülő, határon átnyúló projekt támogatására, amelyet a horvát Krizevci önkormányzatával a Villány-Siklósi Borút Egyesület és a Krizevci -Kalnik-Orehovec Borút szakmai programjára alapozva dolgozták ki. A projekt egyik kiemelt attrakciófejlesztési eleme egy nem mindennapi hangszer, a BORgona megépítése volt.

A BORgona ötletének eredeti gazdája a Siklósi vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter.

A sikeres tendert követően a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakembereivel, Budavári Attila tulajdonos iránymutatása mellett elkezdődött a közös munka. A komoly tervezési szakaszt követően számos kihívással kellett szembenézniük az orgonaépítő mestereknek, míg a végleges hangszer kidolgozásra került.

A hangszer egyik sípsora kisebb-nagyobb borospalackokból áll

Fotó: Bánszegi Rebeka

A BORgona tulajdonképpen egy klasszikus orgona, melynek különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb borospalackokból áll, és így van behangolva. Ezzel egy pánsípot idéző hangon szólal meg, teljesen egyedi hangzást adva a hangszernek. A hangszer kidolgozásában Balatoni Sándor Junior Prima-díjas orgonaművész, zeneszerző is aktívan részt vállalt, sőt a Villányi borvidéket bemutató zenedarabot is komponált az orgonára.

A BORgona augusztus 19-én debütált a Siklósi várban, legközelebb az Európai Bordalfesztiválon szólal meg közönség előtt

Fotó: Bánszegi Rebeka

A BORgonát az idei évben a Villány-Siklósi Borút és a Pécsi Férfikar Alapítvány által szervezett Európai Bordalfesztivál keretében, majd új otthonában, a Siklósi vár kápolnájában egy adventi koncert keretében hallgathatják meg az érdeklődők – mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Villányi borvidék marketingvezetője a hangszert bemutató rendezvényen augusztus 19-én.