Borozás és kultúra Tokaj-Hegyalján

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. július 09. 12:13

Augusztus 15-17-én ismét a bor, a gasztronómia és a kultúra találkozásának adnak helyet az erdőbényei kertek a Bor, mámor, Bénye fesztivál keretében. A zempléni rendezvény idén is telt házasnak ígérkezik.

Az első alkalommal, 2009-ben rendezett eseményen hat borászat fogott össze gasztrobloggerekkel és a környékbeli éttermekkel, hogy egy hétvégére vidám forgataggal töltsék meg a zempléni falut. Ma már 14 pincénál várják a vendégeket (Ábrahám, Bardos, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gordius, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, Kerékgyártó, Otze-Vin, Turján, Vayi), hiszen a szervezők nem a faluban felállított bódékban kívánják kóstoltatni a látogatókat. A gasztronómiai kínálatról Észak- és Kelet-Magyarország ismert éttermei gondoskodnak, korántsem „fesztiválételekkel”, hanem sokkal inkább a régióra jellemző borokhoz készülő fogásokkal. Megtalálható lesz itt az encsi Anyukám Mondta, a boldogkőváraljai Castrum Boldua Középkori Étterem, a tarcali Gróf Dégenfeld Kastélyszálló, a debreceni Ikon, a disznókői Sárga Borház, a helybéli Magita és Gigerli mellett, valamint a budapesti Nu Bisztró séfjei is főznek a hétvégén. A tájház udvarán berendezett piacon kézműves termékek kaphatóak, és számos gyermekprogram is várja a családdal érkezőket.

 

A programok közt találunk koncerteket is szép számmal, a jazztől a népzenén át a világzenéig, többek közt Szabó Balázs, Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint, Egy Kiss Erzs Zene vagy éppen Gryllus Vilmos tolmácsolásában. Ám lesz író-olvasó találkozó Ugron Zsolnával, futóverseny, reggeli jóga, táncház és csillagászati bemutatók is.

A falubeli szálláshelyek már nagyjából megteltek, de a környékbeli településeken még találni szabad szobát és a szervezők segítenek a transzfer megszervezésében is. Erdőbénye központjában egy fesztiválkemping is létesült, itt a sátorral érkezők még foglalhatnak maguknak helyet.

A helyi rendezvények alternatívájaként indul Bor, mámor, Bénye szervezői egyúttal azt is szeretnék megmutatni, hogy Erdőbényére nem csak a fesztivál alatt érdemes eljönni.

További információ és programok: http://bormamorbenye.hu