Börtönfoglaló turisták Vácon

Forrás: turizmus.com

 2018. november 07. 15:20

Egy kormányhatározat alapján Vác négymilliárd forint fejlesztési forráshoz jut az idegenforgalmi vonzerő növelése céljából.

A fejlesztések megalapozására az önkormányzat szerződést kötött az SOS Idegenforgalmi Bt.-vel két átfogó tanulmány elkészítésére. A részletekről Karsai Árpád, a tanácsadócég ügyvezetője nyilatkozott.

Vác - Ferences templom és kolostor

 

Mi volt a feladat és kikkel dolgoztak együtt?

A munka célja volt meghatározni Vác hosszú távú turisztikai jövőképét, és megfogalmazni annak középtávon megvalósítandó elemeit, vagyis megalapozni azt, hogy Vác felkerüljön a turizmus térképére.

A gondolkodásba bevontuk a turizmus-vendéglátás-kultúra helyi érdekeltjeit. A Püspökség, a Tragor Ignác Múzeum, a TDM és az önkormányzat, az MTÜ értékorientáló koordinálásával végigkísérte és proaktívan segítette munkánkat. A munkacsoportba várostervezőként Ongjerth Richárdot, a turisztikai beruházások tervezésére pedig KondorAttilát vontuk be.

Visszatérve a konkrét feladatra, a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról, valamint a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről szóló 1550/2017. (VIII. 18.) Kormányhatározat szerint Vác attraktivitásának növelése érdekében a barokk belváros fejlesztésére, illetve a múzeumi negyed létrehozására szánt 3+1 milliárd forint kormányzati támogatás érkezik. Az anyag 27 pontban körvonalazta a következő időszakban megvalósítandó projekteket. A 27 projektből az önkormányzattal egyeztetve a múzeumi negyed esetében 7, a barokk belváros megújítása keretében pedig 12 elemű projektlista lett kiválasztva.

Vác - Főtér

 

Vác gyönyörű, megőrizte barokk belvárosát, a főteret 15 éve újjáépítettek, tömeget vonz a Váci Vigalom, mi újat lehet ehhez hozzátenni?

Az tény, hogy 100 ezer feletti látogató fordul meg évente a belvárosban, ők azonban jószerivel csak egy óráig maradnak és továbbsietnek, azaz a turizmus gazdasági hozama gyenge. Víziónk egy olyan vonzó város , ahol a látogatók legalább 3-4 órát időznek, sőt megszálló vendégek is lesznek. Mi az attrakciófejlesztésre kapott megbízás keretében „kéretlenül” szálláshelyfejlesztést is javasoltunk (e fejezetet Krompaszky Gábor írta), ugyanis rendezvények idején tele vannak a szálláshelyek. Egy jó konferenciaszálló új vendégkört hozna a városba, ugyanott a Vácott sikeres gyakori művészeti eseményekre érkezők is megszállhatnának. Egy nagy üzem méretű konferenciahotelt wellness-szolgáltatásokkal és egy belvárosi butikhotelt vizionáltunk, de nem ebből a támogatásból.

A fogadóképesség javítása fontos, de mivel tennék kelendővé az eddig is meglévő vonzerőket?

Az egységes barokk belváros és impozáns főtere eddig is megvolt, de kell egy csúcsattrakció. A váci turizmus radikális fellendüléséhez koncepciónkban a múzeumi negyed elemeként az alábbi beruházások járulnak hozzá a leghatékonyabban és eredményesebben:

1. A Váci Múmiák Múzeumának kialakítása a Március 15. tér 19-21. épületek pincéjében;

2. Élménymúzeum létrehozása a Március 15. tér 19. sz. alatti épület átalakításával;

3. Élménymúzeum létrehozása a Március 15. tér 21. szám alatti épület átalakításával;

4. Új, többcélú múzeumépület a Katona Lajos utca 8-10. szám alatt;

5. Látogatóközpont kialakítása a Március 15. tér 17.  szám földszintjén;

6. A Görög-templom kiállítóhely állagmegóvása és a toronyban kilátó kialakítása;

7. A Katona Lajos utca felújítása.

A lényeg a vonzerők szintet ugrása: a város világraszóló múmiaegyüttese végre olyan szolgáltatásokkal és olyan külsőségekkel és interpretációval jelenne meg, ami megkerülhetetlenné teszi a Budapesten tartózkodó külföldieknek és a további célcsoportoknak, hogy felkeressék Vácot.

A múzeumnegyedben olyan csúcskiállítótér jöhet létre, ami a korszerű eszközök segítségével lehengerli a látogatókat. De mi nem a múmiákra, mint halottakra építettük a bemutatás koncepcióját, hanem középpontba az életet helyeztük, ahogy a barokk kori élet a halál felett áll. Szerencsére rengeteget tudni az elhunytak életéről, személyükkel feltárul a Mária Terézia kori Vác világa. A múzeumnegyed visszaviszi időben a látogatót, a műemlékházak bemutatják, sőt kipróbálni engedik az akkori mesterek műhelyét, pékségét stb., bevonja a látogatót.

Váci múmia

Fotók: turizmusvac.hu

Az élménymúzeum szerepe a váci turisztikai arculatban a barokk hétköznapok vidám, színes életének megjelenítése, összekötve a bemutatott – évente változó – múmiák mindennapi életével, foglalatosságaival, környezetével. Ennek megfelelően a barokk épületek emeletén, földszintjén két-három különféle barokk kori lakás kerülhet berendezésre, az egyes helyiségekben a látogatók számára is kipróbálható tevékenységekkel. A földszint oldalszárnyainak helyiségeiben szintén a barokk kori funkciók kaphatnak helyet, korabeli szolgalakások, kocsiszínek, istállók, műhelyek.

Korszerű látogatóközpont szolgálná nemcsak a negyed, de az egész város, sőt a Dunakanyar desztináció promócióját, a szolgáltatóhelyek kommunikálását, sőt helyfoglalást.

Mi van még, ami nagyszámú vendéget szólíthat meg?

Az egyik üres főtéri műemlékházba 8-14 éves gyermek célcsoportoknak Sci-fiction élménymúzeumot interaktív természettudományi játszóházat alakítanánk ki.

Magyarország egyetlen – Mária Terézia tiszteletére emelt – diadalíve környezetének rendezése a császárnő látogatásának sztoriját engedi bemutatni, a kültéren is vandálbiztos szemléltetőkkel, a nemzetközi hírű Mihályi Desszertszalon és Váci Fegyház melletti területen. A Váci Börtön és Fegyház Doberdó épületszárnyában Börtönmúzeumot alakítanánk ki. A turizmus „megkaphatja” a Doberdót, ezt a 100 méter hosszú folyosóból és abból nyíló börtöncellákból álló helyiségcsoportot. Attrakció a Mária Terézia kori műemléképület maga, s látványosak a Doberdó épület cellái, ahol annyi híres rab sínylődött. Herczeg Ferenc kártyaadósság miatt ült és az 50 es évek politikai elítéltjei is itt raboskodtak. „Második” terror háza egy Mária Terézia kori műemléképületben a Duna partján! Kell ennél jobb turisztikai attrakció?

A Duna-part rendbe hozása egy meglévő, de kihasználatlan erőforrást-vonzerőt tesz a turisztikai fogyasztás étlapjára.

Célcsoportok?

Szó volt a Dunáról. A szállodahajók egy része már most kiköt itt minden csütörtökön. Egy nagy séta és néhány fotó után visszatérnek, de amint nyüzsgő vendéglátás és izgalmas múzeumnegyed létesül, rászánják majd az időt.

Ezen felül a tervezett Szentendre-Sziget kishíd a kerékpárosokat majd rátereli a Szentendrei-szigetre, akik onnan Vácra is eljuthatnak komppal. Az induló gyorshajóforgalom (szintén új fejlesztés) összeköti Vácot Esztergommal, így a belföldi látogatószám is megugorhat. A Börzsönybe rajzó budapestieknek is érdemes lesz megállniuk Vácott. Az egyik fő célcsoport a Budapesten megszálló külföldiek lesznek majd.

Így végre Vác is felzárkózik, hogy Szentendrével, Esztergommal és Visegráddal együtt egy erős Dunakanyar-desztináció és -márka épülhessen.