Borünnep Nagymaroson

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 06. 16:30

Harmadik alkalommal rendezik meg Nagymaroson a nyár végi borünnepet, amelyen az idén 11 borvidék 15 pincészete várja a látogatókat, mindössze 50 kilométerre Budapesttől. A Nyugati pályaudvarról óránként induló vonatokkal egyszerűen lehet megközelíteni a kétnapos rendezvényt.

Augusztus 19-én 10 órakor nyitják meg a Borutcát, ahol éjfélig lehet kóstolni. A rendezvény hivatalos kóstoló pohara a Nagymarosi Borbarátok Körének standján vásárolható meg, illetve itt váltható vissza.  Mindkét nap színes programok - térzene, táncbemutatók, blues, jazz, gyermekprogramok, utcabál,  tűzijáték - szórakoztatják a nagyérdeműt. Termelői piac várja azokat, akik nemcsak bort szeretnének vásárolni..

A résztvevő pincészetek között van Áts Károly Tokajból, Balla Géza Erdélyből, a Csányi Pincészet Villányból kerekedik fel. Jön a Gombai Pezsgőpincészet Etyekről, a Katona Borház Balatonboglárról. A Koch Borászat a Hajós-Baja borvidéket képviseli. Érkeznek Laposáék Badacsonból, a Mokos Pincészet Villányból, a Sárosdi pincészet Szekszárdról.

Bár Nagymaros soha nem volt hivatalosan borvidék, már bizonyítottan ezer évvel ezelőtt is műveltek szőlőt a területen, Károly Róbert király várossá nyilvánító oklevele is megemlíti a szőlőt Maroson. 1848-ig Nagymaroson is szedtek bor-és szőlődézsmát. Hagyományosan héniglit (mézesfehér), és oportót termeltek, mint borszőlőt, valamint az ökörszeműt, mint csemegeszőlőt, és othellóval fokozták a bor színét. Igen keresett volt az oportó-ökörszemű-othello házasítás.  Az itt termelt szőlő és bor eljutott a pesti piacokra, de Bécsbe, a Grinzingbe,  és Prágába is, hajón, illetve vasúton.

Az 1990-es évek elején az évtizedek óta szunnyadó bor-, és pincekultúra elkötelezett hívekre talált, akik szívós munkával megmentettek jó néhány több száz éves pincét az enyészettől.

Kapcsolódó cikkek