Boszorkányok, varázslók és szelfiző turisták Mekkája

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. május 09. 10:42

A slow turizmus egyik nagy előnye, hogy az utazóknak az eldugott kincsek felkeresésére is van ideje menet közben. H. Horváth Orsolya digitális nomádként, lakóautóból tudósít egy szinte elnéptelenedett spanyol hegyi falu mesés turisztikai felemelkedéséről.

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis hegyvidéki falu Spanyolország déli részén, Granada és a tengerpart között, a Sierra Nevada ölelésében. A neve Soportújar. Gondolhatnánk, hogy ideális fekvésű település, ami közel van két kiemelt turisztikai célponthoz is, azonban a szerpentines, hegyvidéki utak miatt inkább távolinak tűnt mindentől, elvágva a turisták fő áramlatától. A település azonban elszánt volt, hogy bekapcsolódjon ebbe az áramlatba és varázslatos módon sikerült is neki.

Az elnéptelenedő hegyi falut pókok, boszorkányok és más rémisztő teremtmények népesítik be

Fotó: H. Horváth Orsolya

A csodaszer a tudatos településfejlesztés, amelynek – az egyáltalán nem titkos – hozzávalói egy régi legenda, a helyi lakosok, illetve vállalkozók összefogása, továbbá EU-s, valamint LEADER-források tudatos felhasználása. Az eredmény egy elvarázsolt kis falu, ahova turistabuszokkal szervezett csoportok érkeznek, még szezonon kívül is.

Mi is felküzdöttük magunkat a kacskaringós hegyi úton lakóautóval (kettesben max. 40 km/órával), miután a Google Mapen kibogarásztuk, hogy elvileg végig van két sáv és talán még parkolni is fogunk tudni a falu elején.

Mézeskalács háznál (b) és kacsalábon forgó házikónál (j) is fotózkodhat a turista

Fotó: H. Horváth Orsolya

Az első „boszorkánybarlang" még a falu előtt pár kilométerrel kicsit csalódás volt. Egyszerű barlangnak tűnt, ahol látszott, hogy szoktak tüzet rakni, de semmi mágikust nem találtunk benne. Innen viszont már nem fordultunk vissza, és a második boszorkánybarlangnál már tudtuk, hogy jó helyen járunk. Ebben a barlangban már minden kellék megvolt, foglyul ejtett falubeli csontváza, varázsüst, mágikus főzetek és persze maga a banya!

Azt gondoltuk, hogy ez kifejezetten gyerekbarát hely lesz. Ennek ellenére csupa felnőtt látogatóval találkoztunk, akik velünk együtt átszellemültek gyerekké és lelkesen fotózkodtak az óriás, bibircsókos boszifejjel, a tehén méretű mérges pókkal, a kacsalábon forgó házikónál és a mézeskalács kuckónál. A faluban minden látványelem a boszorkányok és varázslók köré szerveződött, a házszámoktól a kandeláberekig, az éttermektől az ajándékboltokig.

Bibircsókos banya köszönti a turistákat

Fotó: H. Horváth Orsolya

A lelkesebb turistákat táblákkal tájékoztatják a barlangokhoz fűződő legendákról, melyek szerint a régi időkben az egyes helyszínek varázslók és boszorkányok találkahelyei voltak, ahol a pogány ünnepekhez kötődő mágikus praktikáikat űzték, de még mobilapplikáción keresztül is informálnak a látnivalókról és a környék túraútvonalairól.Ugyanakkor a nagy többséget nem a történelmi hűség vagy a Sierra Nevada gyalogos felfedezése hajtotta, hanem sokkal inkább a közös fotó a varázslókkal, a sárkánnyal, szelfi a villamosszékben és a repülő seprűn a fekete macskával. Így vált varázsütésre a kis hegyi falu az Instagram és a Facebook vizuális aranybányájává.

*

A szerző desztinációs turisztikai és marketingszakemberként dolgozott, mielőtt idén januárban digitális nomád életformára váltott. Az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a turizmus.com-on. Korábbi cikkei itt olvashatók.