Botanikus kerttel, kutyaparkkal és futókörrel gazdagodott a Városliget

Forrás: turizmus.com

 2020. december 02. 16:18

Új attrakciókkal gazdagodott a Városliget. Videón megnézheti a most átadott botanikus kertet, ezenkívül egy új kutyás élménypark és a két kilométer hosszú futókör is elkészült.

A Liget Budapest Projekt keretében visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el – közölte a Városliget Zrt.

A parkrészt eredetileg a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével.

A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget.

A botanikus kert felújítása során az eredeti kertépítészeti terveket is figyelembe vették

Fotó: Városliget Zrt.

Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, amelyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló Kneipp-ösvény is, amelynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, amelyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult botanikus kertbe több mint 35 000, mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el. Az esőbeálló helyére egy új, modern épület került, vendéglátó, kiszolgáló és ismeretterjesztő funkcióval.

Kattintson a videóra a megszépült botanikus kert megtekintéséhez!

 

Új kutyaparadicsomot is átadtak

A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, több, zsilipes rendszerű bejárattal.

A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalompályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egy tucat kutyapiszokgyűjtő segíti.

Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége.

Külön-külön részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák

Fotó: Városliget Zrt.

 

Fák között kanyarog a futópálya

Elkészült a Városligeti Futókör is, amelynek tervezése során a tájékoztatás szerint folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetését és burkolatát a sportolók igényei szerint alakítsák ki. A futókört napokon belül igénybe vehetik a sportolni vágyók.

A két kilométer hosszúságú, színezett, az ízületeket kímélő, rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket, a nyomvonal mentén pedig több ivókutat helyeztek el. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják.