Bordeaux-ban nyílik a világ legnagyobb digitális múzeuma

Forrás: turizmus.com

 2019. december 29. 15:05

A II. világháborúban francia tengeralattjárók támaszpontjaként szolgált az a hatalmas épület Bordeaux-ban, amely hamarosan modern művészeti létesítményként éled újjá.

A 2020 áprilisában megnyíló digitális művészeti központ a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz a világhírű festmények és a legmodernebb technika rajongói örömére.

A hatalmas, félig a föld alá nyúló, bunkerszerű, medencékkel tagolt komplexumot a háború alatt építették, itt várakoztak a tengeralattjárók bevetésre várva.

A Bassins de Lumières névre hallgató intézmény több mint 13 ezer négyzetméteren elterülő monumentális tereit digitálisan megtekinthető műtárgyak és kortárs művészeti alkotások töltik majd meg.

Az állandó kiállítások a művészettörténet legnagyobb mestereinek munkáira összpontosítanak

Fotó: bordeaux.fr

A főbb létesítmények négy nagy medencében helyezkednek el, amelyek részben vízzel vannak feltöltve. A látogatók megemelt sétányokon járkálnak majd köztük, ami azt az érzetet adja, mintha ők is részei lennének a vízben tükröződő műalkotásoknak – írja a svéd Expressen.

Az állandó kiállítások a művészettörténet legnagyobb mestereinek munkáira összpontosítanak, míg az időszakosak a modern művekre koncentrálnak.

A hosszú távú kiállítás főszereplője Gustav Klimt, az időszakosé pedig Paul Klee. A nyitó központi téma a vizuális művészet és a zene szoros kapcsolata.

Az intézmény nyitó rendezvényének témája az Ocean Data, lényege, hogy mesterséges intelligenciát használ  fel egy egyedi, digitális mű létrehozására, amelyet a tenger, a fény és a mozgás algoritmusai generálnak.

A Bassins de Lumières 2020. április 17-én nyílik meg Bordeaux-ban a nagyközönség számára.