Bővíti aktív turisztikai kínálatát a Pilisi Parkerdő

Forrás: turizmus.com

 2021. december 07. 17:28

Az ország leglátogatottabb erdős területeit kezelő Pilisi Parkerdő további jelentős, az aktív kikapcsolódást segítő fejlesztéseket valósít meg az elkövetkező időszakban.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben évente több mint 30 millió látogató fordul meg. Ezért az erdészet az elmúlt időszakban számos sikeres és népszerű beruházást valósított meg a turisztikai infrastruktúra-fejlesztés terén. A folyamat keretében megújult többek között a Prédikálószéki-kilátó, a Fekete-hegyi kulcsosház, a Hidegvölgyi négy évszakos pihenőhely, az Anna-laki vadászház pedig karbonsemleges szálláshellyé vált. Ezen felül az erdőgazdaság még 2018-ban a természetjáró civil szervezetekkel, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel egyeztetve megkezdte teljes turisztikai infrastruktúrájának megújítását – olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.

A rekonstrukciós munkák a következő évben sem állnak meg, így az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) közreműködésének és támogatásának köszönhetően további turisztikai szolgáltatással, illetve infrastruktúra-fejlesztéssel bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata.

 

Megújul a kerékpáros infrastruktúra

Az összesen 62,6 km hosszú, kerékpározásra alkalmas erdei út felújítására már elkészültek az egyesített engedélyezési és kiviteli tervek, melyek része az érintett műtárgyak – például az átereszek, támfalak, korlátok – felújítása is. Az útcsatlakozásoknál sárrázókat alakítanak ki, és a kapcsolódó sorompókat kerékpáros-barát megoldásra cserélik.

Ugyancsak a kerékpáros fejlesztés része a „Kopárok”-on (Zajnát-hegyen) megvalósuló, több mint 7 kilométeres single trail, vagyis egynyomos mountain bike-pálya is, amelynek kiviteli tervei is rendelkezésre állnak. A tervezés legfontosabb követelményei közé tartozott a természeti szempontból védett területek érdekeinek szem előtt tartása, így ennek megfelelően jelölték ki a biciklis nyomvonalat, illetve építenek meg számos rámpát és ugratót. A helyszínt és az útvonalat úgy alakították ki, hogy professzionális, a sportági követelményeknek teljes mértékben megfelelő edzési, felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosítson a sportolóknak az erdei gyalogos, lovas, valamint hobbikerékpáros forgalomtól mentesen. A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást várhatóan még az idén kihirdetik.

 

Fejlesztik a parkolókat is

Annak ellenére, hogy a kirándulásokhoz egyre többen választják a kerékpárt és a közösségi közlekedést, a népszerű kirándulóhelyeken továbbra is jelentős az autóforgalom. A meglévő kilenc parkolási helyszínen olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek ésszerűbb elrendezéssel, forgalomszabályozással növelik a helyek számát nem csak az autóval, hanem az autóbusszal érkezők számára is. Emellett javul a parkolók infrastruktúrája is, ugyanis a felújítás eredményeként jobb útburkolat, szükség esetén pedig megfelelő vízelvezetés és közvilágítás is kerül a helyszínekre.

A Nagy-Villámra tervezett, négy évszakos fogadóépület

Látványterv: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fogadóépület épül a Nagyvillám-sípálya mellett

A Visegrád melletti Nagyvillám-sípálya is fejlődik, ugyanis elkészültek a több mint 300 négyzetméter alapterületű, tájba illeszkedő, magas színvonalú, négy évszakos fogadóépület kiviteli tervei. Jó hír a síelőknek, hogy a pálya két új, húzókaros felvonót is kap majd, amelyek a két leghosszabb felvonót váltják majd fel. Továbbá előkészítés alatt állnak a hóellátás biztonságát növelő egyéb fejlesztések is.

A projektek tervezési és fejlesztési szakasza legkésőbb 2022. április 30-án ér véget, a kivitelezések várhatóan 2022 végéig megvalósulnak, a beruházások összértéke pedig meghaladja a 3 milliárd forintot.

 

Ökoturisztikai központot kap a Mogyoró-hegy

A sípálya, valamint az erdei infrastruktúra-fejlesztés csak az egyik eleme a Pilisi Parkerdő által tervezett, a Mogyoró-hegyen és környékén létrejövő  ún. Felleg Parknak. Ugyanis a beruházás része a tematikus játszóteret és egy vadbemutató-kertet is tartalmazó Mogyoró-hegyi Ökoturisztikai Központ létrehozása is. Ennek a tervei szintén elkészültek már, a kivitelezés várhatóan 2022 tavaszán kezdődik meg.