Bővülő vendégforgalom a Gyógyvizek Völgyében

Forrás: turizmus.com

 2020. február 17. 14:59

Tudatosan vág bele a 2020-as évbe a Gyógyvizek Völgye, ahol Egerszalóknak és Demjénnek is jelentős a szerepe a turizmus szempontjából. Mindkét településen óriási változások történtek az elmúlt években.

Egerszalók vendégéjszakáinak száma 2019-ben összesen 263.064 volt (+2,5%), ebből a kereskedelmi szálláshelyek 201.936 vendégéjszakát realizáltak (+2,01%). A forgalom 88%-át hazai utazók adják. Tavaly 42%-kal emelkedett a SZÉP-kártyás költések száma – tájékoztatott a Gyógyvizek Völgye TDM.

Demjén vendégéjszakáinak száma 34,2%-kal emelkedett, pontosan 94.595-re. A jelentős növekedés mögött két nagyobb befogadóképességű szálláshely, valamint több magánszálláshely megnyitása áll. A kereskedelmi szálláshelyek aránya 65% (ez 61.698 vendégéjszakát jelent).

Egerszalók legnagyobb attrakciónak számít a sódomb

Fotó: Gyógyvizek Völgye TDM

A Gyógyvizek Völgye egészét tekintve az összes vendégéjszakaszám 2019-ben 358.184 volt, ami az előző évhez képest 9,1 %-os emelkedés. Legutóbb 2015-ben regisztráltak ilyen mértékű emelkedést a területen.

2019-et vizsgálva látszik, hogy a külföldi vendégek száma és a külföldi vendégéjszakák száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a belföldi forgalom.

Jelenleg a helyi adóhatóság nyilvántartása szerint Egerszalókon 119 működő szálláshely üzemel, ebből 3 szálloda, 6 panzió, a többi üdülőház, kemping, vendégház. 2020-ban további bővülés várható mind a panziók, mind a vendégházak, apartmanházak kínálatában.

A gyogyvizekvolgye.hu oldalon 4 nyelven elérhetőek a turisztikai információk, az egerszalóki Turisztikai Információs Irodába betérők helyi termékek boltját, babakiállítást és rengeteg szóróanyagot, térképet találnak.

2020-ban két új programmal várják a látogatókat. A gyerekeseket Tücsökkereső kalandjátékra hívják, melynek során végig kell járni a falu helyszíneit, begyűjteni a furfangos kérdések válaszait, majd a helyes megfejtők átvehetik jutalmukat az út végén.

Az aktív turizmus kedvelőinek kerékpártúrákkal készültek erre az évre. Elkészül az Egerszalókot Egerrel összekötő kerékpárút, melyen könnyedén elkerekezhetnek a vendégek akár a Bükkbe is. A kezdőket rövidebb túrák is várják.

A barlanglakásoknál minden hónapban lesz valamilyen rendezvény

Fotó: Gyógyvizek Völgye TDM

Egerszalók kötelező látnivalója a Barlanglakások, ahol idén 12 nagyobb rendezvénnyel várják a vendégeket, szinte minden hónapra jut program.