Bővült a mátrai kerékpáros útvonalak hálózata

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. március 09. 16:29

Közel száz egyesületi taggal, kereken egy évtizede működik a Mátra Biker Sport Club, amely a jövőben újabb fejlesztésekkel és szolgáltatásokkal segíti a kerékpározók közösségét.

„Az aktív kerékpáros életet hirdetjük a Mátrában és a Mátraalján, valamint az egészséges életért és a közösségéért emeljük fel a szavunkat. Tagtársaim nagyobb része gyöngyösi és mátrai, de vannak közöttük jászságiak, budapestiek és szombathelyiek is” – mondta a Turizmus.com érdeklődésére Jaros Péter, a klub alelnöke.

Kékestetőről a kerékpáros turisták is megcsodálják a pompás mátrai panorámát

Fotó: Mentusz Károly

A klub a következő években új kerékpáros turisztikai szolgáltatásokkal jelenik meg. Ezek mellett továbbra is részesei maradnak a a Mátra Kör, illetve a Tour de Hongrie országos kerékpárverseny előkészítésének és szervezésének. A közösségnek vannak már amatőr versenyzői is, akik az elmúlt tíz évben dobogós helyezéseket értek el a hazai megmérettetéseken.

Öt éve már, hogy az Egererdő Zrt. felkérésére Méra László mátrai turisztikai szakember közreműködésével három egyesület kezdte meg az Országos Kék Kerékpárút jelfestését a mátrai régióban.

Ebből a munkából a Mátra Biker Sport Club munkatársai is aktívan kivették részüket és ők folytatják a további jelfestéseket is, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület szakmai segítségével. Az érdeklődő turisták jelenleg 139 kilométer hosszú jelölt kerékpárutat találnak a Mátrában.

Különleges  hangulatot áraszt a Sástónál az Oxigén-Adrenalin Park (

Fotó: Mentusz Károly

A továbbiakban a sport klub tagjai arra törekednek, hogy ne csupán a  kilométerek számát növeljék hazánk legmagasabb hegyén, hanem a szolgáltatások körét is bővítsék. Ezért információs táblákat helyeznek el a Mátrában, szervizpontokat telepítenek, valamint az elektromos kerékpárokkal érkezőknek töltőállomásokat is létesítenek.

Mindezek mellett vállalták, hogy megtisztítják a régióban található közkutakat és a forrásokat is. A terveik szerint Gyöngyösön, a Mátrai úton pályázati támogatással kerékpáros turisztikai látogatóközpontot nyitnak, ahol kétkerekű járműveket kölcsönözhetnek majd az érdeklődők és akiknek túraútvonalakat is ajánlanak, valamint egyéb információkkal is ellátják őket. A klub egészségtudatos előadásokat is szervez, és a gyöngyösi általános iskolásoknak a helyi rendőrkapitányság támogatásával közlekedéstudatos tájékoztatókat is tart. „Kerékpárral a Mátrában” címmel a gyerekeknek rajz-, a felnőtteknek pedig fotópályázatot hirdetnek. A pályaműveket májusban nyilvános tárlaton mutatják majd be.

Az idei évre frissített mátrai erdei kerékpáros úthálózat térképe

Fotó: Mátra Biker SC

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén tovább frissítették és kiegészítették a Mátra erdei kerékpáros úthálózatának térképét. Erre újdonságként több új szakasz is felkerült, például a Szalajka-ház sípark, illetve a Szalajka-ház Nagyhalmai rét. A 2020-as térképen a bicajosok a Parádsasvár és Szuha közötti kerékpáros útszakaszt is megtalálják, újdonságként pedig a szervizpontokat is feltüntették.