Kackiás verklis és időutazó hölgy is ünnepelni fogja a 150 éves fővárost a Vármúzeumban

Forrás: turizmus.com

 2023. november 11. 16:47

Egész napos családi programkavalkáddal ünnepli a 150 éves fővárost a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeuma november 18-án, továbbá ugyanezen a napon nyílik meg a gótikus szoborleletet, valamint a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató megújult kiállítás is.

A városegyesítés évfordulójához kapcsolódva a múzeumi terekben állomásról állomásra haladva a különböző korszakokat megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a divathoz és hadtörténethez kapcsolódó bemutatókon, tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók – közölte a múzeum.

A Mare Temporis hagyományőrző csapatának segítségével a látogatók időutazáson vehetnek részt és találkozhatnak, beszélgethetnek egy Mária Terézia korából „érkezett” hölggyel, egy 1848-1849-es nemzetőrrel, csatlakozni lehet egy reformkori párhoz, akik épp piacra mennek, valamint szóba lehet elegyedni egy századfordulós társasággal is.

Fény derül arra is, hogy milyen volt a főváros az egyesítés évében, de ki lehet majd próbálni egy csaknem 200 éves nyomdagépet is.

Lesznek továbbá rövid tárlatvezetések, amelyeken számos érdekességet meg lehet majd tudni a honfoglaló magyarokról, Árpád- és török kori kincsleletekről, a késő középkori kerámiaművességről vagy éppen a legendás Kána faluról is.

A BTM Vármúzeum különböző játékos családi workshopokkal, előadásokkal, hagyományőrző bemutatókkal köszönti november 18-án a fővárost

Fotó: Facebook

A Szoborhistóriák című, rendhagyó színházi előadáson a gótikus szoborleletek kelnek majd életre korabeli élőzenével, előadóművészettel, középkori vásári színjátékkal kísérve Egyed Brigitta színész közreműködésével.

Az egész napos programban a századfordulós hangulat zenei elemeiről Ring István, a „Kackiás verklis” gondoskodik, a modernebb zenére vágyó közönséget Szabó Balázs koncertje várja.

Ugyanezen a napon nyílik meg továbbá az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás is.

Az eseményen B. Nyékhelyi Dorottya régész, főmuzeológus A magyar-Anjou trónkárpit csodálatos története címmel tart előadást. A Zsigmond király idejében földbe került kárpit a középkori magyar történelem egyik legkülönlegesebb emléke.

A szenzációs gótikus szoborlelet című programon Takács Ágoston, a Középkori Kőtár gyűjteményvezetője mutatja be a másik megújult tárlatot. 1974-ben a királyi palota előtti polgárházak egyik betömött pincéjéből került elő az a rendkívüli művészi értékű gótikus szoborlelet-együttes, amely alapvetően kitágította a korábbi ismereteket Zsigmond király korának udvari művészetéről.

A nap részletes programja a múzeum honlapján érhető el.

(Címlapfotó: btm.hu)