Buda várától a Liget projektjéig

Forrás: turizmus.com

 2016. május 18. 21:53

A döntéshozók egyeztetnek a szakmával a pesti rakpart átépítésekor, a Liget Budapest projekt gazdái pedig gondoskodnak a buszparkolásról, s a le- és felszállásról – ígérték meg a május 18-i MUISZ-vacsora előadói.

A Várkert Bazár Eclectica éttermébe invitálta tagjait a Magyar Utazási Irodák Szövetsége soros szakmai vacsoraestjére. A helyszín kapacitását maximálisan kitöltő szakemberek elsősorban a fővárosi fejlesztésekről tudhattak meg őket érintő információkat.

A Várkert Bazár Eclectica étterme


Erdei Bálint elnök köszöntője után Szalay-Bobrovniczky Alexandra – aki szerkesztőségünk kérdésére megerősítette, kitölti az önkormányzati ciklust, s továbbra is ellátja főpolgármester-helyettesi feladatait – a turizmust is szolgáló beruházásokról beszélt. Többek között elmondta, hogy a 2017. évi vizes vb miatt gyorsan megkezdődő rakpart-rekonstrukció felelősei feltétlenül egyeztetnek majd a buszok mozgatásában érintett utazási irodákkal és hajóüzemeltetőkkel, amint elkészülnek a részletes tervek.

A főpolgármester-helyettes vázolta a turizmust is érintő beruházásokat, közöttük a Fővárosi Állatkert 25 milliárdos felújítását és a Puskás Stadion 2019-re elkészülő újjáépítését, a budai Vár rekonstrukcióját, valamint a kerületekkel közösen megvalósuló Tér-Köz projektet, amelynek keretében olyan emblematikus helyek újulnak meg, mint a Blaha Lujza tér.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra a fővárosi fejlesztésekről beszélt

Gyutai Csaba, a Várgondnokság vezérigazgatója bemutatta az 1984-től két évtizeden át zárva tartó Várkert Bazár már elkészült, valamint a budai Vár most kezdődő felújításának részleteit. Hangsúlyozta, hogy minden kényelmetlenséget érdemes vállalni azért az eredményért, amelyet a fővárosiak és a turisták kapnak majd a felújított Várban.

Gyutai Csaba bemutatta a budai Vár felújítási terveit


Puczkó László a Liget-projekt turisztikai szakértőjeként prezentálta a turisztikai és kulturális szabadidőpark, tehát hangsúlyozottan nem témapark fejlesztését. Jelezte, hogy a MUISZ-vacsora másnapján, május 19-én várható a projekten belül a parkrekonstrukcióra kiírt pályázat eredményhirdetése, s ekkor kiderül majd az is, hol parkolhatnak a turistabuszok (az új épületeknek helyet adó „Felvonulási téren” biztosan nem), illetve, hol alakítják ki a turisták számára a le- és felszállási pontokat. A prezentációból azt is megtudhatták a turisztikai szakemberek, hogy számos rendezvényhelyszínt teremt majd a Liget-projekt, közöttük egy ezer férőhelyes, oszlopok nélküli termet az új Nemzeti Galériában.

Az est további részében a Turkish Airlines újdonságairól számolt be Földvári András, a légitársaság magyarországi értékesítési igazgatója, majd Somogyi Orsolya, a Jacaranda de Madagascar budapesti képviselet-vezetője tartott prezentációt.

(Fotók: Kékesi Donát)