A budai Vár alatti pincéket is bebarangolhatjuk ezen a történelmi sétán

Forrás: turizmus.com

 2023. július 03. 15:57

2021 újra megrendezik a korábban nagy sikert aratott, a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben” című programot, amely a Budai Várnegyed három különleges helyszínét mutatja be egy tematikus esti séta során.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a Mátyás-templom közös esti tematikus programját július 14-én rendezik meg újra.

A program a Sziklakórház Atombunker Múzeumban kezdődik, a résztvevők a Sziklakórház földalatti létesítményének egykor szükségkórházként funkcionáló termeit járhatják be, ahonnan egy üvegajtón át léphetnek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetes barlangba.

A budai Vár alatti természetes eredetű barlangok is megnézhetők a séta során

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

A föld alatti termek és folyosók hosszú során vezető túrán fény derül rá, hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké az évszázadok alatt, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig. Innen a Mátyás-templom felé indulnak a résztvevők, ahol a torony 360 fokban körbejárható panorámateraszáról lehetőségük nyílik megcsodálni az esti fényekben úszó Budapest lenyűgöző látványát. Mindeközben megismerkedhetnek a templom tornyaival, történetükkel és a hozzájuk kapcsolódó legendákkal.

A vezetett túrák 17 órától kezdve félóránként indulnak a Sziklakórházból, időtartamuk 1,5-2 óra. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy jegyet  kizárólag online lehet váltani, ezen a felületen.