Budavár lovagkori falai is megújulhatnak

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 19. 15:37

A Budai Várat délről lezáró rondella körüli várfalon mintegy nettó 1 milliárd forintból végeznek állagmegóvási munkálatokat.

Buda várának középkori arculatát leginkább a gyilokjáróval is ellátott, szélesen forduló nagy rondella és annak keleti kapuját adó, négyzetes alaprajzú Zsigmond-torony hordozza. A rondellán már dolgoznak, most pedig a várfalak régóta várt felújítására is nyílhat lehetőség.

A Confector Mérnök Iroda Kft. mintegy nettó 1 milliárd forintból végezhet állagmegóvási munkálatokat Budavár egyik 14. században épített, máig fennmaradt részén. A várat délről lezáró rondella körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a mellvéd részleges bontási és felújítási munkáira is sor kerül.

Budavár egyik 14. századi része újulhat meg

Fotó: 123rf.com

A támpillérek vízszigetelést és új fedköveket kaphatnak, de megújul a lámpák süllyesztett elektromos nyomvonala is. Emellett lehetőség nyílik a nagy rondella és a déli fal közötti felső falazat déli részén a téglafedés bontására, új fedkövek és párkánykövek elhelyezésére is – értesült a Magyar Építők.

A Nagyrondella körül is számos munkát elvégeznek: a kaputorony körüli várfal felújítása során a falrekonstrukciós munkák mellett a teljes pártafal (mellvéd) bontási és felújítási munkáit és a kazamata folyosó injektált szigetelési munkáit is elvégzik, amelyhez új rácsokat és kőnyíláskereteket helyeznek el, valamint lépcsőt építenek a folyosó bejáratánál – írja többek között a lap.