Budapest a brit digitális nomádok negyedik legjobb úti célja

Forrás: turizmus.com

 2023. június 01. 17:41

Egy új tanulmány szerint Románia a legjobb európai ország a külföldön dolgozó, digitális nomád életmódot folytató britek számára. Budapest a negyedik helyen végzett Bukarest, Madrid és Nicosia után.

A koronavírus-járvány időszakában sokan váltottak az irodai munkáról a home office-ra, ezzel pedig nőtt a távmunka népszerűsége is – egyre többen dolgoznak úgy, hogy közben felfedezik a világot. Egy kutatás szerint a brit munkavállalóknak például több mint 70 százaléka csak olyan új munkahelyet választana, amely lehetővé teszi számára, hogy bárhonnan dolgozhasson. Az egyesül királyságbeli Panache Cruises utazási szakértői ezért különböző tényezők alapján rangsorolták az európai fővárosokat, hogy kiderüljön, melyik a legjobb úti cél a digitális nomádok számára.A távmunkában dolgozók által legfontosabbnak ítélt szempontokat vizsgálva az cég szerint Bukarest a legjobb választás, amelyet a dobogón Madrid és Nicosia követ, a negyedik helyen pedig magyar főváros áll.Ha a lista másik felét nézzük, hiába lett Izland például a „legboldogabb úti cél” és rendelkezik elképesztő természeti adottságokkal, ez csak a top 10-es lista utolsó helyére volt elég. A rangsor felállításánál ugyanis olyan tényezőket is számításba vettek, mint a vízumkérelem ára. Málta például ezért nem lett dobogós, mert míg más európai országokban 70 angol font alatt lehet vízumot igényelni, addig a szigetországban ez a költség meghaladja a 260 fontot. Érdemes azt is megnézni, hogy a vízumigényléshez mekkora minimum kereset az elvárás, mivel a legtöbb országban 2000 font fizetés alatt el se lehet indítani a kérelmet.

digitalisnomad

Fotó: Panache Cruises

Aki a napsütéses időt kedveli, annak érdemes Spanyolországba vagy Ciprusra költöznie, amelyek a második, illetve a harmadik helyen állnak – mindkettő magas pontszámmal rendelkezik a wifisebességet illetően is; így ideális a kizárólag az internetre támaszkodó munkavállalók számára.

A legtöbb országban hosszú távon megfizethető albérletet találni nehéz lehet, de a cég szerint Romániában, Görögországban és Magyarországon is meg lehet oldani átlagosan kevesebb, mint havi 500 fontból. Így, ha ez a szempont a legfontosabb, akkor érdemes Portugália és Izland helyett – ahol az átlagos bérleti díj meghaladja a havi 1000 fontot – az előbbieket választani – tanácsolják.

James Cole, a kutatást végző Panache Cruises vezérigazgatója az első helyre kerülő Romániáról azt mondta: "Annak ellenére, hogy a munkavállalóknak magas havi bért (több mint 3200 fontot) kell keresniük a vízumigényléshez, Romániát vonzóvá teszi az alacsony lakbér, az élelmiszer- és megélhetési költségek, valamint magas boldogsági pontszámmal és jó wifisebességgel rendelkezik.”

digitalisnomad

Fotó: Panache Cruises

Hozzátette, meglepőnek tűnhet, hogy a legnagyobb európai országok közül néhány – például Franciaország, Olaszország és Németország – nem került fel a listára. Ennek oka, hogy nem minden állam kínál digitális nomád vízumot a britek számára. Spanyolország néhány hónapja vezette be a rendszert, de már most a második legjobb helyen áll, így remélik „hogy sok más ország is követni fogja ezt a példát.”

(Borítókép: 123rf.com)