Itthon még nem látott művészeti szenzációkkal érkezik a Bálnába a Budapest Contemporary

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 12. 13:55

Szeptember 21-24. között először nyitja meg kapuit a főváros legújabb, nívós kortárs művészeti vására, amelyen 21, nemzetközi szinten is jegyzett magyar galéria állít ki. Ezen galériák az elmúlt 10 évben közel 100 nemzetközi vásáron bizonyítottak, ide is igazi művészeti szenzációkkal érkeznek.

A kiemelt különlegességek közé tartozik a 26 éves korától a haláláig Franciaországban élő Hantaï Simon egyik remekműve. A világ leghíresebb absztrakt festőjének alkotásai az egész földkerekségen rendkívül keresettek, 2016-ban az egyik festménye 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el a Sotheby’s párizsi aukcióján.

A vásáron látható Cím nélkül I-IV. (1981–97) nagyformátumú alkotás bluechip kategoriájú és többek között szerepelt a világ vezető galériája, a Gagosian párizsi tárlatán, valamint tavaly a Louis Vuitton Fondation centenáriumi kiállításán.

A 2020-ban elhunyt Konok Tamás egyik utolsó darabját is bemutatják a rendezvényen. A művész 41 S.T. című képe magában hordozza mindazt a tapasztalatot és bölcsességet, amelyet Konok folyamatosan kibontakozó életművébe sűrített.

Hantaï Simon: Cím nélkül I-IV. (1981–97)

Fotó: Budapest Contemporary

Nádler István korunk egyik legkeresettebb kortárs magyar művésze, az Iparterv generáció tagja, a neoavantgárd mozgalom kiemelkedő alakja. A vásáron a közönség elsőként találkozhat a festő egyik legújabb, nagyméretű művével a Kisterem Galéria standján.

Vera Molnar egy korai remekműve (1972) is látható lesz a Budapest Contemporaryn. A magyar származású, Franciaországban élő 99 éves képzőművész egyik kollekciójáért idén júliusban 1,2 millió dollárt (nagyjából 415 millió forint) fizettek a Sothesby’s aukcióján.

A Budapest Contemporary Kortárs Művészeti Vásárt azzal a céllal hozták létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. A rendezvény magas szakmai színvonaláról négytagú bizottság gondoskodik, amely elbírálta a galériák jelentkezését is.