Budapest lett Európa legkedveltebb világörökségi helyszíne

Forrás: turizmus.com

 2023. április 11. 18:16

Budapest – a Duna-parttal, a Budai Várnegyeddel és az Andrássy úttal – lett Európa legkedveltebb UNESCO-világörökségi helyszíne a brit loveholidays online utazási iroda legfrissebb rangsora szerint.

2023-ban már több mint 1100 UNESCO-világörökségi helyszín lesz a világon, ebből Európa 503-nak ad otthont. Ráadásul az elmúlt 12 hónapban 129 százalékkal nőtt az európai világörökségi helyszínekre irányuló internetes keresések száma a nagyobb keresőfelületeken, így a loveholidays úgy döntött, közzéteszi a legnépszerűbb helyszínek rangsorát.

A magát az Egyesült Királyság leggyorsabban növekvő online utazási irodájaként (OTA) pozicionáló cég a Twitter és a TripAdvisor adatainak elemzésével az egyes attrakciókat, illetve desztinációkat az ötcsillagos értékelések és a helyszíneket megemlítő online bejegyzések száma alapján állította népszerűségi sorrendbe.

budaivar_123rf

Budapest világörökségi helyszínei a londoni Towert és az Akropoliszt is megelőzték

Fotó: 123rf.com

A rangsor alapján Budapest városa, beleértve a Duna-partot, a Budai Várnegyedet és az Andrássy utat, "hivatalosan" is Európa legkedveltebb UNESCO-világörökségi helyszíne lett. Összesen 124 763 hozzászólás említi a várost, és 4393 ötcsillagos TripAdvisor-értékelés található róla.

A második helyen a főleg a marcipánjáról ismert, németországi Lübeck óvárosa következik, a harmadik helyen pedig a híres londoni Tower áll.

A lista alapján a németországi és spanyolországi helyszínek különösen kedveltek aż utazók körében, a két ország ugyanis duplán szerepel a top 10-ben.

Németországból Lübeck városa és a kölni dóm került be az első tíz közé, Spanyolországból pedig Antoni Gaudí munkái és a híres Alhambra.  A top 10-ből épphogy lemaradtak, de a top 30-ba befért még Bécs, Brugge és Dubrovnik történelmi városközpontja, valamint az Etna, a Stonehenge és a Plitvicei-tavak Nemzeti Park is.

Al Murray, a loveholidays marketingvezetője elmondta: "Európa ad otthont a világ legcsodálatosabb építészeti attrakcióinak, amelyeket az UNESCO is elismer. Rangsorunk célja, hogy megkönnyítsük a döntést, hogy melyiket és mikor érdemes felkeresni."

A top10 UNESCO-világörökségi helyszín Európában:

  1. Budapest a Duna-parttal, a Budai Várnegyeddel és az Andrássy úttal
  2. Lübeck óvárosa
  3. Londoni Tower
  4. Antoni Gaudí munkássága, Barcelona
  5. Alhambra, Generalife és Albayzín, Granada
  6. Schönbrunni kastély és kertek, Bécs
  7. Akropolisz, Athén
  8. La Grand-Place, Brüsszel
  9. Pompeji, Herculaneum és Torre Annunziata régészeti területei
  10. Kölni székesegyház

(Forrás: loveholidays)