Fürdősétákon fedezhetjük fel Budapest történelmi fürdőit ezen a hétvégén

Forrás: turizmus.com

 2024. március 23. 10:40

Március 23-án és 24-én fürdősétákon fedezhetjük fel a főváros több történelmi fürdőjét a víz világnapja alkalmából.

Budapest gyakorlatilag egyedülálló a világon, nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi gyógyfürdő lenne: 118 forrásból naponta több mint 30 ezer köbméter termálvíz tör elő. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. életében ezért különleges esemény a víz világnapja, hiszen a vállalat 13 fürdőjét ezek a források és kutak látják el nap mint nap friss, éltető vízzel. Ebben az évben a víz világnapján, március 22-én a „Csillaghegy kincse – Csillaghegyi Ásványvíz” című helytörténeti sétán a csillaghegyi forrásvíz történetét, érdekességeit tárták fel. A helyszín a Csillaghegyi Ásványvíz Palackozó, valamint a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda volt.

A csillaghegyi ásványvíz és fürdő története elválaszthatatlan egymástól. A csillaghegyi források vizét régi írások és mondák tanúsága szerint valószínűleg már az ősember is kedvelte, a rómaiak pedig bevezették a mai Óbuda helyére. A múlt század elejétől erre épült a strandfürdő. A forrásvizet Csillaghegyi Ásványvíz néven ma is palackozzák, ez ma Budapest egyetlen ásványvize.

Pénteken a csillaghegyi fürdőt is körbejárták a résztvevők a csillaghegyi forrásvíz történetét bemutató sétán

Fotó: BGYH Zrt.

A Csillaghegyi Ásványvíz Palackozóban tartott víz világnapi ünnepségen köszöntőt mondott Bősz Anett, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, Kiss László, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat polgármestere és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, Borosné Szűts Ildikó.

A séta indításaként a résztvevők bepillanthattak a palackozóüzem működésébe, megkóstolhatták a Csillaghegyi Ásványvizet, majd előadásokat hallgathattak meg a csillaghegyi forrásvízről és a fürdő múltjáról-jelenéről, sőt, geológiai utazást tehettek Csillaghegy „mélyére”.

A korábbi évek hagyományát folytatva a hétvégén fürdősétákat is tartanak mindazoknak, akik érdeklődnek Budapest történelmi fürdői, ezek története és érdekességei iránt. Március 23-án a Gellért, a Lukács és a Rudas fürdőben, vasárnap pedig a Széchenyiben.