Ingyenes városi fesztivállal ünnepli Budapest az EU-csatlakozás 20. évfordulóját

Forrás: turizmus.com

 2024. április 17. 13:58

Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulóját 2024 májusában egy olyan – ingyenesen látogatható – városi fesztivállal ünnepli meg Budapest, amelynek programkínálata méltó az Európai Unió „egyesülve a sokféleségben” mottójához.

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit. Az évfordulóra a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál is reflektál.

 

Hello Európa! Fesztivál

Május első hetében rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a fesztivált, ahol számos ikonikus budapesti helyszín ad otthont a programoknak. A Szabadság hidat megnyitják a gyalogosforgalom előtt; igazi piknikhangulat, utcazenészek és táncworkshopok várnak mindenkit.

A Bartók Béla Boulevard és az Eleven Tavasz koncepció során kortárs képzőművészek közösen alkotnak és töltik meg az utcákat, tereket és kirakatokat az installációikkal. A Bartók Béla Boulevard mint Budapest egyik legjelentősebb kulturális főutcája jelenik meg a programsorozatban.

A Városháza díszudvarán látványos fényinstallációban gyönyörködhetünk a Light Art Museum Budapest jóvoltából, a Szent Gellért és az Egyetem téren utcazenészek és DJ-k szórakoztatják a közönséget, a Fővám téri Vásárcsarnok homlokzatán pedig egy erre az alkalomra készült projection mappinget láthatunk az esti órákban. A Cinema Mystica fényművészeti show-ja kelti életre a Ferenciek tere elfeledett aluljáróját, a Móricz Zsigmond körtéren pedig LUGO graffiti installációja lesz látható.

„Budapest európai köztársaság, ezt a várost értékei és érdekei is Európához kötik. A húsz évvel ezelőtti csatlakozással Budapest is megerősítette a szabadság iránti elkötelezettségét. Az EU olyan fontos értékei, mint a sokszínűség, az együttműködés, vagy a szolidaritás a mi városunkban is otthon vannak és otthon is lesznek! Ünnepeljük együtt az európai összetartozást, bízom benne, hogy találkozunk a Helló Európa Fesztiválon!” – mondta el Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

 

20 év 20 sláger koncert és Majális

Május 1-jén igazi nosztalgiakoncerttel várják a közönséget a Városháza pop-up parkban. A 20 év 20 sláger koncerten az elmúlt két évtized 20 kedvenc slágerét adják elő a hazai zenei élet népszerű énekesei. 2004 és 2024 között számos jelentős sláger és dallam született, amelyeket most mind egy koncerten hallgathatunk meg.

A koncerten olyan hazai sztárok lépnek fel, mint Bocskor Bíborka, Freddie, a Hősök, Kállay-Saunders András, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel, Wolf Kati, Csorba Lóci, Szebényi Dániel, Szepesi Mátyás, Tanka Balázs és Varga Miklós, akik az elmúlt két évtized mindenki által ismert dalait adják elő. A koncert részeként elhangzik Beethoven Örömódája is, melyet a 30 fős Fővárosi Énekkar előadásában hallgathatunk meg, Krasznai Gáspár karnagy vezetésével.

Május 1. és 5. között igazi budapesti Majális várja a kicsiket és nagyokat a Városháza parkban, ahol egész napos ingyenes programokkal érkezik a tavasz. Családi és gyerekműsorok, mesekoncertek, táncelőadások, szabadtéri játékok, újrahasznosított játszótér, körhinta, kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás, érzékenyítő programok, gasztronómia és szakszervezetek tere – ez mind megtalálható lesz ebben a néhány napban.

 

44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Együtt a város! – hirdeti a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az április 29. és május 12. között megrendezésre kerülő programsorozat a hagyományokhoz méltóan színes programokkal: színházi előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb különleges produkciókkal várja a budapestieket és az idelátogatókat.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál is reflektál az EU-csatlakozás 20. évfordulójára

Fotó: Budapest Brand

„Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál programszerkesztésében van, ami állandó és van, ami változik. Állandó, hogy a kultúrát kivisszük a márványteremből a közterekre. Városszerte olyan programokat hozunk létre, amelyekbe bárki belebotolhat. Változás pedig, hogy idén ünnepeljük az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulóját. Ez a két dolog volt programjaink szervezésének vezérlőelve” – mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója.

„A Fesztivál nyitókoncertje április 29-én lesz az Olasz Kultúrintézetben. A világhírű Chamber Orchestra of Europe, Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével magyar gyökerű, európai hatású műveket fog előadni. Párhuzamosan zajlik majd a Helló Európa Fesztivál, amely egy igazi időutazással kezdődik. 20 slágeren keresztül ismerhetjük meg azt a 20 évet, amely Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása óta eltelt. Mindkét fesztiválunkon szó szerint belakjuk az egész várost, a Móricz Zsigmond körtértől a Szabadság hídon át, a Városháza udvarán, a Merlinben és a Gellért téren is lesznek programjaink” tette hozzá a vezérigazgató.

A Budapest Jazzfest már harmadik éve hozza el Budapestre a műfaj legkiválóbbjait, akik a Jazz Világnapján szabadtéri koncerttel ünneplik meg a húsz éves csatlakozást. A Németországból érkező Rimini Protokoll egy formabontó produkciót hoz el Budapestre. Mit jelent valójában Európa? Az Európa házhoz megy című előadás magánlakások nappalijában testközelbe hozza a legtöbbünk fejében elvont fogalomként élő Európa eszmét.

A spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitál a Trafóba, ahová az ÉnBudapestem applikációval 20 százalék kedvezménnyel válthatunk jegyet. A táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia társulat, a Cirque Inextremiste izgalmas interaktív elődásában a főszereplő a bizalom és a néző. A bizonytalansággal, nehézségekkel való szembenézés arra késztet, hogy elgondolkodjunk tetteinkről és kapcsolatainkról. A résztvevők együtt, csoportosan néznek szembe az akadályokkal.

A Freeszfe Egyesület A béke szigete című előadás művészeti vezetője Schilling Árpád. A történet egy disztópikus elmélkedés. Mi lenne, ha? 2034-et írunk. Nyolc év telt el a HUXIT óta. Ebben az új világban, Budapest szívében működik a Nemzeti Rekreációs és Integrációs Központ, ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően visszaintegrálódniuk a társadalomba. A performansz során a nézők is bejárják a Központ tereit, megismerhetik A béke szigetének lakóit és történetüket.

Az idei fesztivál azt is bemutatja, hogy Budapest nyitott a világra, szolidáris azokkal, akik konfliktusos helyzetek áldozatai, kiáll azok mellett, akik küzdenek a szabadságukért. A Hooligan Art Community Bunker Cabaret című előadásában ukrán előadóművészek mutatják meg, hogyan vitték el a színházat és a zenét, a háború kitörését követően az ukrajnai bunkerekbe. Az Örkény István Színházban Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be a Szarajevói Háborús Színház. A különleges szerkezetű művet William James filozófus és Henry James író idejekorán elhunyt zseniális nővéréről, Alice Jamesről, Balázs Zoltán Arany Maszk-díjjal elismert rendezésében láthatja először a magyar közönség.

Számos társadalmi kérdéssel foglalkozó produkció is megtalálható az idei fesztivál programjai között. Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit különleges, Fenntartható divatőrületek című divatbemutatóján ismert hazai színésznők mutatják meg a kifutón, hogy mennyi lehetőség is van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban. Az április 17-ei sajtótájékoztatón Horányi Juli énekesnő Tihanyi Ildi egyik látványruháját viselte, ami elhasznált ruhazsákokból és kiszuperált ledes lámpákból készült.

„Tihanyi Ildi jelmeztervezővel és a Delta Produkció színházi ügynökséggel álltunk össze egy csapattá, hogy összekössük azt, amihez értünk, azzal, ami fontos is nekünk. Megmutatjuk, mit jelenthet a fenntarthatóság a divatban, az öltözködésben. Azt csináljuk, amihez értünk: egy show-t, ami reményeink szerint egy nagy felkiáltójel is lehet” – mondta el Rezes Judit színművész.

A Silver boom című interaktív városi performansz arra keresi a választ, hogy mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test. Anna Anderegg koreográfus, rendező a mélyére ás a városi tér, a nemek és az életkor közötti kapcsolatnak, a városi mozgásnormáknak, feltárja a résztvevő nők bölcsességét, életét, akárcsak azt, hogy mit tanulhatunk társadalmi szinten a tudatos testektől.

A Stereo Akt Miután felmondtam című színdarabjában egykor pedagógusi pályán lévők mesélik el, miért kellett lemondaniuk hivatásukról. Boross Martin új rendezésében a nézők egy budapesti középiskola termeiben, rendhagyó szülői értekezleten találkozhatnak pályaelhagyó tanárokkal és történeteikkel. Városi és falusi életmeséket hallhatunk óvodától az érettségiig, melyek mindegyike személyes és átélhető mozaikja egy rendszerszintű problémának.

Az elmúlt 20 évben a kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák nagyban formálták Budapest városképét, és ma is szerves részét képezik a pezsgő és sokszínű fővárosi életnek. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hőskorszak és az új generáció jeles képviselői is szerepet kapnak egy este erejéig, hogy a bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül kihozzák a szabadba a klubhangulatot, minőségi zenei és művészeti színpadi produkciókkal fűszerezve. Május első két hétvégéjén vár mindenkit a Klubfesztivál a Városháza udvarában.

Idén már SZÉP-kártyával is megvásárolhatjuk jegyünket a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira.