Budapest is pályázik a Maccabira

Forrás: turizmus.com

 2015. július 15. 15:06

Alig két hét múlva kezdetét veszi Berlinben az Európai Maccabi Játékok, a legrangosabb zsidó sportesemény, ahol 36 ország sportolói versenyeznek 19 versenyszámban az Olimpiai Parkban.

Az 1936-os olimpia helyszínén július 28-án a nyitóünnepséggel kezdődik a több mint 2000 sportolót – köztük a hetven fős magyar delegációt – vonzó eseménysorozat, amelynek apropóján a DZT – Német Turisztikai Hivatal a VisitBerlinnel együtt mutatta be a világ egyik legnyitottabb, legelfogadóbb városát. A prezentáció vendégeként Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete – aki öt évig dolgozott diplomataként Berlinben, így beszédét is németül tartotta – rámutatott: a német főváros a mai napig egyik kedvenc úti célja, így meglátogatását a Maccabi idején és utána egyaránt javasolja. És a nagykövet elárulta azt is, hogy Budapest is pályázik a négy év múlva esedékes Európai Maccabi Játékok rendezési jogára.

 

Peggy Gallert, a VisitBerlin képviselője hangsúlyozta: Berlin Európa harmadik legnépszerűbb városa, amely a magyar turistákat is egyre nagyobb számban vonzza. Honfitársaink száma az év első öt hónapjában 4,5. az általuk eltöltött vendégéjszakáké 4,7 százalékkal emelkedett. A siker titkaként a szakember a „szabadság városa” jelző mellett a kiváló ár-érték arányt emelte ki, de emellett számos egyéb érv is szól Berlin mellett. Zsidó emlékek is szép számmal találhatóak, csakúgy, mint egyéb történelmi és kulturális attrakciók, amelyeket folyamatosan fejlesztenek, mint például az egykori Tempelhof repülőteret, Európa legnagyobb építészeti emlékművét. Éttermi fronton sincs okuk a panaszra, hiszen 12 Michelin-csillagos étterem és a legkülönfélébb vendéglátó-helyek várják a látogatókat, a street foodtól a nívós vendéglátásig, miközben az italkínálatról a hagyományos sörfőzdék mellett immár a kézműves, mikrofőzdék is gondoskodnak.

A magyar Maccabi csapat egyébként a legutóbbi, izraeli játékokon 20 érmet hozott el, és nagyjából ugyanennyire számítanak a sportvezetők most is. A magyar sportolók egyébként férfi vízilabdában, fociban, junior és felnőtt futsalban, triatlonban, teniszben, asztaliteniszben, golfban, vívásban és bridge-ben versenyeznek.