Budapest már a karácsonyra készül

Forrás: turizmus.com

 2022. július 15. 13:01

Ugyan még javában tart a nyár, de Bécs, Párizs és Prága után Budapest is elkezdett készülni a szabad találkozás és ünneplés lehetőségét nyújtó adventi és karácsonyi időszakra. A Budapest Brand Zrt. augusztus 1-ig várja a hazai kézművesek, iparművészek, dizájnerek jelentkezését az adventi vásárra.

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár évtizedek óta a fővárosi adventi időszak egyik kiemelt attrakciója. Idén a korábbi hagyományoknak megfelelően és a kézműves kereskedők, valamint az ízművesek igényeit is figyelembe véve november 4-én kezdődik, és nyolc héten át tart majd a téli forgatag. A látogatók ezúttal az igazi közösségi térként funkcionáló Városháza parkban és a Deák Ferenc téren kóstolhatnak bele a meghitt, ünnepi hangulatba.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Vörösmarty tér augusztus 1. napjával a törvény erejénél fogva a Magyar Állam tulajdonába kerül, a Fővárosi Önkormányzat az Országgyűlés döntésével szemben bírósághoz fordult – mindezek miatt bizonytalanná vált a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megszervezésének sorsa. A jelenleg fennálló körülmények ellenére a Budapest Brand a Vörösmarty téren is tervezi a vásár megszervezését – közölték a lapunkhoz eljuttatott közleményben

bp_karacsony

Augusztus 1-ig várják a hazai kézművesek, népművészek, iparművészek, dizájnerek és innovatív kézműves alkotók jelentkezését a karácsonyi vásárra

Fotó: Budapest Brand

Faix Csaba, a vásárt szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója korábban nyilvános Facebook posztban reagált a kialakult helyzetre. "A Vörösmarty téri karácsony elsősorban nem üzlet, hanem a város egyik legfontosabb téli – turisztikai – attrakciója. Amikor pedig mégis üzlet és nyereséget termel, azt a pénzt mi fővárosi kulturális programokra fordítjuk. Ebből finanszírozzuk többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivált vagy a nemrég lezárult Budapest Tuning pályázatot. Ezt a missziónkat a jövőben is folytatjuk, és mivel eddig is az V. kerület legnagyobb megelégedésére szerveztük a vásárt, ezért a Budapest Brand idén is be fogja adni a szükséges kérelmeket a vásár megszervezéséhez."

A Városháza parkban húsvétkor megrendezett Budapesti Tavaszi Vásárhoz hasonlóan a szervezők kreatív élményparkot hoznak létre a karácsonyi időszakra, kiaknázva annak központi, belvárosi találkozási hely funkciójában rejlő lehetőségeket. A klasszikus kézműves és gasztronómiai élményeken túl, körhintával, dizájner galériával, téli aktivitásparkkal és a megszokott karácsonyi díszvilágítással egészül ki a park téli mesevilága.

A kiírt pályázattal a főváros és a szervezők idén is megjelenési lehetőséget szeretnének biztosítani olyan hazai alkotók és művészek számára, akik saját készítésű minőségi, egyedi termékeikkel hozzájárulnak a karácsonyi vásár sikeréhez és a látogatók hangulatához. Fontos cél a turisztikai szektor és a téli turizmus fellendítése is.

A kiírásban az is szerepel, hogy többnyire olyan termékekkel lehet és érdemes pályázni, melyek népművészeti, iparművészeti, dizájner vagy innovatív kézműves manufaktúrából származnak, előállításukra Magyarországon került sor, továbbá amelyek kötődnek az adventi és karácsonyi ünnepkörhöz vagy ahhoz méltó minőségi kézműves árunak minősülnek.

A pályázatra kizárólag online lehet jelentkezni, augusztus 1-jén (hétfő) 12:00 óráig, az adventi vásár weboldalán, ahol a további pontos részletek és a teljes pályázati kiírás is megtalálható.