Már 93 ország futói neveztek a világ egyik legszebb maratoni útvonalára

Forrás: turizmus.com

 2023. október 03. 12:12

Ismét 20 000 feletti nevezést vár a szervező BSI az ország legnagyobb szabadidősport eseményén október 14-15-én. A budapestiek mellett 815 hazai településről és 93 országból érkeztek már nevezések.

Az európai nagyvárosi maratonok egyik úttörőjeként, 1984-ben indult a Budapest Maraton. Idén az is jelentőséget ad a futófesztiválnak, hogy ez a Budapest 150 ünnepi programsorozat kiemelt sporteseménye - közölték a szervezők.

 

A világ egyik legszebb maratoni útvonala

Nem véletlen, hogy a benevezett külföldiek 60%-a a klasszikus, 42,2 km-es maratoni távot választotta, amely sokak szerint a világ egyik legszebb városi maratoni útvonalán vezet a Duna két partján, két világörökségi helyszínt is érintve. A 42 km-t másfél körben teljesítik a futók. Az M3-as metró felújítását követően, néhány év kihagyás után a maraton útvonala ismét érinti a Lánchidat és a pesti belvárost, a Bajcsy-Zsilinszky utat, az Andrássy utat és elhalad az Operaház előtt is.

budapest_maraton

A maraton útvonala ismét érinti a Lánchidat és a pesti belvárost, a Bajcsy-Zsilinszky utat, az Andrássy utat és elhalad az Operaház előtt is

Fotó: Budapest Maraton

 

Több mint 3300 külföldi nevező, 93 országból

Már-már a járvány előtti időket idéző nemzetközi aktivitást mutatnak a nevezési adatok. A legtöbb külföldi futót adó országok Nagy-Britannia (360 fő), Franciaország (300 fő) és Olaszország (250 fő). A szomszédos országok közül Szlovákia, Románia is 200 fő feletti csoportokkal képviselteti magát. Százötvennél többen neveztek Lengyelországból, Németországból, Spanyolországból, Izraelből és Írországból is.

Népes futóközösségek várhatók Európán kívülről, például Brazíliából, Japánból, Kanadából és a Fülöp-Szigetekről. A legegzotikusabb országok, ahonnan nevezés érkezett Indonézia és Zimbabwe.

 

2 nap, 20 táv, 17 rajt

A szombat hagyományosan a futófesztivál családi napja lesz rövidebb távokkal az ELTE Lágymányosi Campus környékén, köztük a 11. FODISZ Esélyegyenlőségi Futammal, mely a fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott, illetve a velük szolidáris fiatalokat invitálja egy szimbolikus, 500 méteres táv lefutására. A maraton vasárnap 9 órakor rajtol a Pázmány Péter sétányról és 14.45-kor várható az utolsó célba érkező.

A szombati nap különlegességei a 18 km-es, 11 km-es és 4 km-es Budapest 150 Városi Túrák, amelyekre azokat várják, akiknek nem a futás a kedvelt mozgásformájuk, de családi, baráti, munkatársi körben szívesen sétálnak, gyalogolnak Budapest válogatott látnivalóiban gyönyörködve. A túrák útvonala érinti a 150 éve egyesült Óbuda, Pest és Buda legszebb részeit, elhalad a három városrész nevezetes épületei előtt.

budapest_maraton

A félmaratonisták a 21. kilométernél csatlakoznak a maratont futók mezőnyéhez és együtt érnek célba

Fotó: Budapest Maraton

Vasárnap a Budapest 150 Félmaratonon is részt vehetünk. A 21,1 km-es táv 28 év után tér vissza a programba. Érdekessége, hogy a félmaratonisták a 21. kilométernél csatlakoznak a maratont futók mezőnyéhez és együtt érnek célba.A maratoni útvonal mentén 40 zenés pont segíti a futókat és szórakoztatja a közönséget. A Budapest 150 program keretében a Budapest Brand 3 színpadot épít az útvonal mellé, ahol ismert DJ-k adják a ritmust a futóknak. Az idei év kiemelt érdekessége, hogy az Operaház lépcsőjén a dalszínház kórusa, az épület erkélyén pedig fúvósok muzsikája várja a nemzetközi mezőnyt.