Budapest lehet az első valóban okos turisztikai város?

Forrás: turizmus.com

 2019. november 19. 12:39

50 milliós tőkebefektetést kapott egy üzleti angyaltól a Digitális Turizmus Zrt., a startup a teljes magyar turizmust digitalizálni szeretné.

Rasztovits Dáviddal, a Digitális Turizmus Zrt. alapítójával készített interjút a Világgazdaság, amelyben a startup vezetője elmondta: a modern vállalkozások programban megnézték a kkv-k digitális érettségét, és 17 iparág közül a turisztika áll az utolsó helyen, a turisztikai vállalkozásoknak csak két százaléka érett digitálisan. "Ez egy lehetőség, hogy néhány év alatt jó rendszerekkel és jó koncepcióval digitálisan éretté tegyük a teljes piacot” – fogalmazott.

Szavai szerint az elmúlt másfél évben fokozatosan kezdett rájönni a piac, hogy muszáj a digitalizáció útjára lépni. Ehhez szükség volt a turizmus fejlesztési stratégiájára is, amit 2017-ben publikáltak, és amelynek fontos eleme, hogy 2030-ig az állam 800 milliárd forint forrást biztosít a turisztikai szektornak fejlesztésekre.

A szakember szerint integráció, infokommunikáció, informatika, digitális marketing és digitális pénzügy szükséges ahhoz, hogy egy olyan ökoszisztéma épüljön a turizmus köré, amelyben meg tud valósulni az adatvezérelt gazdaság. „Sok országban jártam, és sok helyen működtek ezek részletei, egy-egy funkció, de ha ezeket az egységeket egésszé tudjuk formálni, akkor Budapesten alakulhat ki az első okos turisztikai városszövet” – állítja.

Rasztovits Dávid interjút ad

Fotó: Digitális Turizmus Zrt.

A Digitális Turizmus Zrt. tevékenysége kapcsán többek között elmondta: hamarosan piacra kerülnek a cég két évvel ezelőtt alakult startup „dobozos termékei”, azaz olyan okoshotel-szoftverek és weboldalak, amelyek informatikai szakember nélkül, modul rendszerben összeállíthatók. Ráadásul nem kell megvenni ezeket, hanem havi bérleti költséggel működnek.

Idén egy üzleti angyalbefektető 170 millió forintos cégértéken 30 százalékos részesedést szerzett a cégben 50 millió forintért, erre az első körös tőkebevonásra november 5-én került sor – írja a lap.