Budapest rendezheti meg 2024-ben a sakkolimpiát

Forrás: MTI

 2020. december 07. 13:30

A 46. sakkolimpiának a tervek szerint a Hungexpo ad majd otthont 2024 szeptemberében, várhatóan 3500 résztvevővel.

Budapest adhat otthont a 2024. évi sakkolimpiának – erről döntött vasárnap a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE).

A világ ötödik legnagyobb sporteseményét a magyar főváros éppen a FIDE alapításának 100. évfordulóján rendezheti meg.

A pályázati dokumentációt vasárnap tárgyalta, majd szavazta meg a szövetség közgyűlése, online formában. A küldöttek közül 111-en voksoltak, 110-en igennel szavaztak a magyar pályázatra, egy tartózkodás volt.
A prezentációt Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke vezette, a bemutató mintegy tízperces volt, és 32 látványos diát tartalmazott.

A tervek szerint a budapesti lesz az első 5G sakkolimpia

Fotó: 123rf

A magyar sakkolimpiai pályázat számos innovációt tartalmaz. A tervek szerint ez lesz az első 5G sakkolimpia, a mérkőzések nem pusztán valós időben lesznek követhetőek, hanem akár a saját szobájába is varázsolhat mindenki egy-egy partit. A magyar szövetség ezenkívül "zöld sakkolimpiát" hirdet, kizárva a papír és a műanyag használatát az eseményen, a versenyzőknek és a vezetőknek pedig azt kínálva, hogy biciklin közlekedjenek a szállodák és a versenyhelyszín között.

Fontos terv, hogy növelni szeretnék a női csapatok számát, hiszen az eddigi sakkolimpiákon mindig kevesebb női csapat indult, mint férfi.
Magyarország korábban még sosem rendezett sakkolimpiát. A versenyen a rendező ország a nők és a férfiak között is több csapatot indíthat.