Milyen volt a régi Erzsébet híd és miért tűnt el rengeteg ékköve Budapestenek?

Forrás: turizmus.com

 2023. november 16. 17:29

Különleges technikával, több száz régi fényképből készült film kelti életre a főváros történelmét egy kis stúdió, az Animatiqua jóvoltából. A negyedórás rövidfilm számos titokról, érdekességről rántja le a leplet.

A Budapest születése című film az idén 150 éves születésnapját ünneplő főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig. Készítését hatalmas kutatómunka előzte meg. A Fortepan fényképek mellett rengeteg képet és képeslapot vásárolt meg a stúdió, és számos épület tulajdonosát, vezetőségét keresték meg olyan fotók után kutatva, melyeket még sosem láthatott a közönség. A filmben debütál a „Drezdai képek" jelentős része is, amit Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a drezdai Deutsche Fotothek honlapján.

"Közel nyolcvanezer képet átnézve válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható" – meséli a kulisszatitkokat Kondacs András rendező. A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltették életre, azaz tették mozgóvá, filmszerűvé. A céljuk az volt, hogy alkotásunkkal mind a hazai, mind a nemzetközi közönség az évfordulóhoz méltó filmet csodálhasson meg, melyben a fókusz az épített örökségünk gondozásának fontossága.

A film elkészültében további elismert szakemberek vettek részt.

A narráció szövegét Nyáry Krisztián írta. Ennek különlegessége, hogy egyes szám első személyben hangzik el Budapest nevében. A főváros hangja Hámori Gabriella színésznő. Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is hozzájárult ahhoz, hogy nívós, egyedi film készülhessen az évfordulóra.

A csupán öt fős Animatiqua Stúdió munkatársai, akik számos hasonló filmet alkottak már, több, mint egy éve dolgoztak a Budapest születésén, mely 16 perc hosszú és négy részből áll. Sok olyan épület is szerepel a fotókon, melyek mára sajnos már eltűntek.

A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltették életre,

Fotó: Forteplan

A Budapest Brand is támogatta az évfordulós film elkészültét, amit a Városháza Károly körút felőli homlokzatára kivetítve november 17-én és 18-án bárki megtekinthet.

A film kibővített angol nyelvű verzióját az alkotók a tervek szerint nemzetközi fesztiválokra nevezik majd. Zajlanak az előkészületek egy egész estés Budapest mozifilmmel kapcsolatban is. Az alkotók a sorozatot más magyar, illetve külföldi város történetének megfilmesítésének lehetőségét is fontolgatják.

A film itt tekinthető meg: